PolicyWatch

Regeringens dagpengeudspil splitter fagforeninger

Det er positivt, at dagpengesatsen efter ledighed sættes op de første tre måneder. Men det er ikke i orden at skaffe pengene ved at skære i dimittendsatsen, mener fagforeninger. Hos Hovedorganisationen Akademikerne kalder man det "generationstyveri".

Lizette Risgaard, formand for FH, er glad for forslaget om forhøjet dagpengesats de først tre måneder af en ledighedsperiode, men ikke begejstret for nedsat dimittendsats. Hos Hovedorganisationen Akademikerne kalder man den del af forslaget for "generationstyveri". | Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

På den ene side har det længe været Fagbevægelsens Hovedorganisations (FH) ønske, at dagpengesatsen skulle øges de første tre måneder efter ledighed. På den anden side var det ikke på ønskesedlen, at dagpengesatsen for nyuddannede - den såkaldte dimittendsats - skulle mindskes. Det siger Lizette Risgaard, formand for FH, der repræsenterer 1,3 millioner danske lønmodtagere.

"Højere dagpenge i de første tre måneder har vi ønsket rigtig længe, for der er ingen tvivl om, at vores flexicurity-system er blevet dårligere gennem mange år," siger hun.

At unge nyuddannede til gengæld skal skæres med over 4000 kroner om måneden i dagpenge, er dog ikke FH's bud på at få nyuddannede i arbejde.

"Jeg mener, at det handler om, at alle de unge, der dimitterer, skal vi have arbejdsgiverne til at ansætte. Og så skal vi have alle uddannelsesinstitutionerne og universiteterne til ikke at uddanne til arbejdsløshed. Vi skal have ansvarliggjort alle uddannelsesinstitutioner og set på, hvorfor det er næsten 25 procent af dem, der bliver uddannet, der er arbejdsløse, når de dimitterer," siger Lizette Risgaard.

Overordnet er hun dog tilfreds med regeringens reformudspil, der blev præsenteret tirsdag.

"Jeg synes regeringens reformudspil samlet set er rigtig stærkt. Med planen får vi flere i job, der kommer flere faglærte, og så kommer vi til at stå bedre rustet til den grønne omstilling. Og ikke mindst mindsker regeringens udspil uligheden."

"Generationstyveri"

Hos fagforeningen HK, Danmarks næststørste og medlem af FH, kalder man reformudspillet for en "6-1-sejr".

"Det er i særdeleshed forslaget om at hæve dagpengene til 24.500 kroner de første tre måneder af ledighedsperioden, som får mig til at juble," siger Kim Simonsen, formand for HK, i en pressemeddelelse.

Men også her er man imod at sænke dimittenders dagpenge.

"Nu har dagpengesystemet i årevis oplevet nedskæringer og forringelser, så jeg er da ærgerlig over, at man ikke kommer med nye midler til de foreslåede forbedringer, men henter pengene hos de unge, nyuddannede. Det kan dog ikke skygge over, at det samlede resultat er meget flot og overbevisende," siger Kim Simonsen videre.

Hos Hovedorganisationen Akademikerne, der har 28 fagforeninger under sig, er man stærkt utilfreds med planen om at sænke dimittendsatsen og kalder det for "generationstyveri".

"Det er under al kritik, at Socialdemokratiet foreslår at skære i de nyuddannedes dagpenge trods gentagne løfter om det modsatte. Regeringen får ikke dagpengesystemet ud af sin krise ved at tage fra nogle grupper og give til andre," siger formand Lars Qvistgaard i en pressemeddelelse.

Han pointerer, at "allerede nu ligger dimittendsatsen på kanten af EU’s fattigdomsindikator". Han anerkender heller ikke argumentet om, at "dagpengenedskæringer får de nyuddannede hurtigere i job".

Regeringen vil tage over 4000 kroner af nyuddannedes dagpenge

Erhvervslivet: Lavere ydelser vil få flere nyuddannede i job

Støttepartier er imod nedskæringer i nyuddannedes dagpenge

Få overblik over regeringens reformudspil 

Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Ejendomsbranche: Ny regering vil blive mødt med tre klare ønsker

I de igangværende regeringsforhandlinger forsøger branchetalerøret Ejendomdanmark især at spille ind på tre områder. Øverst står den udskældte lagerskat. Den vil ”smadre en hel branche”, siger adm. direktør Peter Stenholm, der foreslår en alternativ model. Også mindre byrdefulde generationsskifter kæmper han for.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier