PolicyWatch

Flest faglærte og ufaglærte søger Arne-pension - mange afslag bekymrer

Retten til tidlig pension ser ud til at ramme de tiltænkte, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Samtidig afsætter han penge til Rigsarkivet, så de kan hjælpe med at finde dokumentation for arbejde, der ligger måske 40 år tilbage.

Vi rammer de rigtige, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om dem, der har søgt Arne-pension. | Foto: Martin Sylvest

Faglærte og ufaglærte fylder relativt mest blandt ansøgere til Arne-pensionen, mens akademikere er i bund.

Det viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet fordelt på a-kasse hos ansøgere i august til pensionsordningen. Dermed rammer ret til tidlig pension de tiltænkte, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

"Det glæder mig at se. Man kan se på a-kasse-fordelingen, at det i meget høj grad er målrettet dem, der har haft lange og hårde arbejdsliv, som også har en tendens til at blive mest slidt på arbejdsmarkedet, hvilket især er faglærte og ufaglærte," siger Peter Hummelgaard.

Han nævner slagteriarbejdere som et eksempel. De hører typisk under a-kassen Fødevareforbundet NNF, hvor 11,1 procent af medlemmerne i den søgeberettigede alder indtil videre har ansøgt, viser opgørelsen.

"Slagteriarbejderne ved vi fra statistikken oftest bliver slidt mest ned og forlader arbejdsmarkedet på en dårlig måde. Der er det her en mere værdig måde og med respekt for de mange års slid, som folk har lagt på arbejdsmarkedet."

33 pct. af ansøgere har fået maksimal ret til pension

Det er kun 3F, der ligger højere over gennemsnittet end NNF, som er på 6,5 procent hos alle a-kassernes medlemmer, der er i den søgeberettigede alder. Samtidig er 3F a-kassen med flest ansøgere med 3912 personer Dernæst følger Din Faglige A-Kasse og Metalarbejderne.

Modsat har eksempelvis blot henholdsvis 0,7 og 0,3 procent af de søgeberettigede medlemmer hos a-kasserne Akademikerne og Magistrene ansøgt om ret til tidlig pension.

Indtil videre har i alt 19.686 personer søgt om ret til tidlig pension, ofte benævnt Arne-pensionen, til og med 14. september. 90 procent af dem er medlem af en a-kasse.

Af de 19.686 ansøgninger er 16.856 sager afgjort. 33 procent af dem har opnået den maksimale treårige ret til tidlig pension. 41 procent har fået tilkendt en delvis ret, men her kan nogle opnå den maksimale ret, hvis mere dokumentation fremlægges. 25 procent har fået afvist deres ansøgning om Arne-pensionen.

Alt for mange afslag

Hos 3F vil forbundsformand Per Christensen have undersøgt de mange afslag.

"Først vil jeg sige, at det faktum, at 20.000 har søgt, viser, at der et enormt behov for, at folk kan trække sig tilbage efter et slidsomt liv på arbejdsmarkedet. Når det er sagt, er det helt åbenbart for mig, at der er en udfordring med dokumentationskravene, vi bliver nødt til at få kigget på," siger han.

Retten til tidlig pension gælder for personer, der har været op til 44 år på arbejdsmarkedet og er mindst 61 år gamle. De kan søge om at kunne gå på pension tre år før folkepensionsalderen. Hvis man har været henholdsvis 43 og 42 år på arbejdsmarkedet kan man søge om at gå to eller et år tidligere på pension.

Dokumentationen for et langt arbejdsliv hentes primært i pensionsoplysninger fra ATP. Fagbladet FOA har beskrevet, hvordan Rigsarkivet er blevet "bombarderet" med henvendelser for at finde den nødvendige dokumentation. Men det kan være svært at føre bevis for eksempelvis midlertidige job eller deltidsansættelser langt tilbage i tiden.

Ministeren vil nu sætte penge af til, at Rigsarkivet hurtigere kan hjælpe med at finde dokumentation, blandt andet ved at ansætte medarbejdere med fuld fokus på ansøgningerne.

Det glæder Mona Striib, forbundsformand for FOA, for også hun er bekymret for dem, der har stødt panden mod muren på grund af manglende dokumentation.

"Det vækker en bekymring. Når folk søger, er det jo, fordi de selv ved, at de har haft den tilknytning til arbejdsmarkedet, og fordi de har behov for at gå tidligere på pension," siger hun.

De ansøgere, der har fået afvist deres sag, har mulighed for at indsende yderligere dokumentation og få behandlet en ansøgning på ny.

Arne-pension sender hundredvis af ansøgere til Rigsarkivet

Første danskere har fået godkendt Arne-pension 

Mere fra PolicyWatch

Piloter og kabineansatte hos SAS i oprør

SAS har ændret produktionsmodellen og etableret nye selskaber. Derfor må piloter og kabinepersonale søge ledige job med ringere vilkår. Piloterne tager nu SAS i Arbejdsretten.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier