PolicyWatch

Første udenlandske hjemmeside blokeret i Danmark

Retten har for første gang truffet afgørelse om, at en udenlandsk hjemmeside, der sælger farlige produkter, skal blokeres i Danmark. Det mødes med tilfredshed i Dansk Erhverv.

Den første online markedsplads er nu blevet blokeret i Danmark. Modelfoto. | Foto: Faire/Reuters/Ritzau Scanpix

Sikkerhedsstyrelsen har for første gang benyttet sig af en ny produktlov, som giver mulighed for at blokere et udenlandsk website, der sælger farlige og ulovlige produkter. Det betyder, at danske forbrugere, hvis de prøver at klikke sig ind på den kinesiske online markedsplads Banggood.com, vil blive mødt af en blank side.

”Det må ikke være nemt for store platforme at sælge farlige og ulovlige produkter til Danmark. Det er konkurrenceforvridende for de virksomheder, der har orden i penalhuset, og det er utrygt for os som forbrugere,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Han håber, at der dermed bliver sendt et signal om, at det ikke kan betale sig at blæse på sikkerhed og regler i Danmark.

I Dansk Erhverv er man godt tilfreds med, at loven nu bliver taget i brug.

”Det er fantastisk, at vi har en dansk Sikkerhedsstyrelse, der effektivt bruger de redskaber, de har i værktøjskassen, til at sørge for, at danske forbrugere ikke udsættes for farlige og ulovlige produkter. Den pågældende onlinemarkedsplads har angiveligt solgt mange farlige varer til danske forbrugere og formentlig fået advarsler og mulighed for at stoppe det ulovlige salg. Men nu er tålmodigheden altså brugt op – og det synes kun at være en rimelig reaktion fra Sikkerhedsstyrelsen og domstolene,” siger chefkonsulent i Dansk Erhverv Betina Schiønning i en meddelelse.

Ansvar flytter fra butikkerne til formidlerne

Sidste år vedtog Folketinget en ny produktlov, der giver Sikkerhedsstyrelsen flere kontrolredskaber bl.a. ved via domstolene at blokere for adgangen til hjemmesider og platforme, hvor der gentagne gange er blevet solgt farlige og ulovlige produkter.

Normalt har de virksomheder, der fungerer som importører og distributører – f.eks. detailhandlen i form af både fysiske og netbutikker - ansvaret for, at de ulovlige produkter fra online markedspladsernes leverandører i tredjelande ikke kommer ud til forbrugerne, oplyser Betina Schiønning.  

”Desværre har netop online markedspladser ikke ansvar for sikkerheden af de produkter, de formidler til Europa fra sælgere i tredjelande. Det er en absurd situation, og hvis vi ønsker at beskytte det indre marked i EU og den europæiske forbrugersikkerhed, skal det naturligvis ikke være tilladt, uden at online markedspladserne er forpligtet til at tjekke, at sælgeren i Kina eller et andet tredjeland har dokumentation for sikkerheden – allerede før de sættes til salg,” siger Betina Schiønning.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier