PolicyWatch

DI's panel af topchefer vil have staten til at frigive adgang til data

DI's digitale taskforce offentliggør nu en stribe anbefalinger, der skal hjælpe Danmark ind i den næste fase af digitaliseringen.

André Rogaczewski, der er blandt initiativtagerne til CEO Commitment, mener, at der bør skabes en langt mere tilgængelig digital infrastruktur. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er uacceptabelt, at danske virksomheder er nødt til at lede efter data i udlandet, når de forsøger at udvikle nye løsninger inden for eksempelvis sundhedsområdet. Derfor bør staten og erhvervslivet i fællesskab etablere dataplatforme, hvor det er nemt og hurtigt at få adgang til data.

Sådan lyder det i den brede anbefaling til regeringen, som erhvervsorganisationen DI fredag præsenterer i regi af taskforcen CEO Commitment.

Panelet har siden foråret arbejdet på en stribe konkrete forslag, der ikke blot kan hjælpe Danmark i den næste fase af digitaliseringen - den såkaldte Industri 4.0 - men også forpligte private selskaber til at arbejde i en større sags tjeneste gennem partnerskaber.

Heraf navnet på taskforcen.

Anbefalingerne handler især om at løse den akutte mangel på kvalificerede medarbejdere herhjemme inden for det teknologiske felt via projektorienterede studieforløb hos virksomhederne og om at gøre det billigere for små og mellemstore virksomheder at investere i højteknologisk udstyr.

Må hente sundhedsdata i udlandet

Derudover foreslår DI altså regeringen at satse mere på dataplatforme forankret i offentligt-private enheder.

»Forudsætningen for at udnytte ny teknologi er data, men udfordringen i Danmark er, at der findes en masse datasæt, som der er begrænset adgang til,« siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg fra DI.

Hun peger på, at danske selskaber er nødt til at hente sundhedsdata i udlandet, fordi de nuværende ordninger herhjemme er præget af forskellige barrierer, selv om der vel at mærke er tale om anonymiserede og repræsentative data.

Dermed får Danmark ikke nok ud af at være så langt fremme på det digitale område, lyder det fra branchedirektøren.

»Vi har talt om det i mange år, så nu er vi nødt til at sætte handling bag ordene,« konstaterer Rikke Hougaard Zeberg.

Danmark skal være "prototypeland"

Netcompanys medstifter og topchef, André Rogaczewski, er blandt initiativtagerne til CEO Commitment.

»Jo længere, vi tvivler på data som en kilde, desto mere sakker vi bagud på det punkt. For det nuværende system er både tungt og besværligt. Derfor handler det om at skabe en langt mere tilgængelig infrastruktur,« siger André Rogaczewski om anbefalingen.

Ved at etablere fælles dataplatforme inden for en stribe sektorer kan Danmark blive et »prototypeland« og tiltrække såvel internationale selskaber som kapital, vurderer han.

»Jeg har intet problem med, at man tager mine data, hvis jeg har været syg. Det skal bare ske på en anonym facon. Sådan tror jeg, at mange danskere har det. Så det burde ikke være en kæmpebeslutning at gøre det.«

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier