PolicyWatch

Hæstorp Andersen tager overborgmesterpost i København trods vælgerlussing

Samtlige borgmesterposter i Københavns Kommune er nu besat. Enhedslisten tager to af posterne.

Sophie Hæstorp Andersen kan indtage overborgmesterposten, selvom Socialdemokratiet ikke blev det største parti i København. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Det har været en lang nat for partierne på Københavns Rådhus.

Men tidlig onsdag morgen er et flertal af partierne enige om, at Socialdemokratiets spidskandidat i København, Sophie Hæstorp Andersen, skal være ny overborgmester. Alle partier undtagen Liberal Alliance har peget på den socialdemokratiske kandidat.

"Jeg glæder mig til at trække i arbejdstøjet med alle mine dygtige kolleger," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Men selv om hun får overborgmesterposten, må Socialdemokratiet opgive titlen som det største kommunale parti i København for første gang i over 100 år. Partiet har haft tilbagegang på ti procentpoint.

Partiet overhales af Enhedslisten, der går seks procentpoint frem og bliver største parti.

Enhedslisten får to borgmesterposter. Partiets spidskandidat Line Barfoed får den magtfulde post som ny miljø- og teknikborgmester, mens Karina Vestergård Madsen får posten som socialborgmester.

"Det er jo et helt vildt valg, vi har fået og en kæmpe opbakning, vi har fået fra københavnerne," siger Line Barfoed til TV2.

"Når der nu ikke var et flertal, der pegede på os som overborgmester, så har vi fået to borgmesterposter," siger hun.

De Konservatives Jakob Næsager (K) bliver børne- og ungeborgmester, mens Sisse Marie Welling fra SF forsætter som sundheds- og omsorgsborgmester.

Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard forsætter som beskæftigelsesborgmester, mens De Radikales Mia Nygaard skifter sin post som socialborgmester ud med en post som kultur- og fritidsborgmester. Det skriver Altinget.

København har haft en socialdemokratisk overborgmester, siden posten blev skabt i 1938.

Den nuværende overborgmester, Lars Weiss (S), har kun haft posten i et års tid, efter at partifællen Frank Jensen trådte tilbage i oktober 2020. Det gjorde han efter en række anklager om krænkelser af kvinder.

Socialdemokrat snupper borgmesterposten i Frederiksberg

Bundsgaard genvinder borgmesterposten i Aarhus trods tilbagegang 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier