PolicyWatch

En milliard kroner til trængte sygehuse - fagforbund tilfredse

Pakke skal hjælpe coronapressede sygehuse vinteren over. Den vil afhjælpe akutte udfordringer på sygehuse, mener fagforbund.

Finansminister Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke, fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye samt repræsentanter fra SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne præsenterede søndag en coronavinterpakke, der skal hjælpe sygehusene. | Foto: Philip Davali

Udskudte operationer, trætte sygeplejersker og mere end 400 indlagte coronapatienter har i de seneste uger lagt et tungt pres på landets sygehuse. Nu er der dog hjælp på vej. Søndag aften blev regeringen og et politisk flertal på Christiansborg enige om en "cornavinterpakke" på en milliard kroner til midlertidige indsatser i vintermånederne.

"Vores sygehuse er lige nu i en helt ekstraordinær situation, hvor de hen over vinteren vil være under markant pres, blandt andet på grund af COVID-19. Derfor er jeg glad for, at vi i dag er blevet enige om en midlertidig coronavinterpakke," sagde finansminister Nicolai Wammen (S).

Pengene skal hjælpe både patienter og personale til at komme bedre igennem vintermånederne. Her truer øget coronasmitte og uvisheden om den nye variant Omikron med at gøre dagligdagen endnu mere presset for sundhedspersonalet.

"De uger og måneder, vi ser frem til nu, kan vise sig at rumme den perfekte storm. Antallet af indlæggelser er allerede nu en belastning. Og de estimater, vi har, viser, at der er behov for rettidig omhu ved at lave denne aftale i december," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Pengene skal ifølge aftalen bidrage til at fastholde sundhedspersonale og styrke aktiviteten på landets sygehuse.Mange sygeplejersker har formentlig håbet på et direkte lønløft fra Christiansborg. Men det er ikke målet med aftalen.

Aftale skal landes med regionerne

Her lægges der vægt på, at det er regionerne, der skal aftale fordelingen af pengene med alle de relevante fagorganisationer. Samtidig vil der kun blive tale om midlertidige tillæg, der skal kunne holdes ude af reguleringsordningen.

Dermed vil sygeplejerskerne ikke kunne se frem til en permanent lønforhøjelse. Det var ellers målet for sygeplejerskernes langvarige konflikt hen over sommermånederne.

På Christiansborg er politikerne forsigtige med at blande sig i konflikterne på arbejdsmarkedet i respekt for den danske model. SF's formand, Pia Olsen Dyhr, lægger dog ikke skjul på, at beløbet bliver afsat for at "undgå et kollaps" i sundhedsvæsnet.

"Sundhedspersonalet har knoklet under pandemien i halvandet år og over mange år i ringe arbejdsvilkår. Det slider dem op. Den her pakke skal holde liv i hospitalerne og sygehusene og passe på dem, der passer på os," siger Pia Olsen Dyhr.

Hun fastholder ligesom Enhedslisten, at der på længere sigt skal gøres noget i forhold til det varige lønløft af hele den offentlige sektor.

"Vi ved, at der er hårdt brug for alt sundhedspersonale lige nu, og det her kan forhåbentlig styrke beredskabet og sikre mere personale på hospitalsgangene. Men derefter skal vi kigge på uligelønnen i hele den offentlige sektor. Det er en bunden opgave, som akutpakken ikke må skygge for," siger Pia Olsen Dyhr.

SF foreslog ved nedsættelse af lønstrukturkomitéen, at der afsættes to milliarder kroner til at gå i gang med det varige lønløft i hele den offentlige sektor.

Ud over regeringen er SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne med i aftalen.

Organisationer godt tilfredse

Aftalen, der er en del af finansloven, bliver umiddelbart godt modtaget af FOA og Fagbevægelsens Hovedorganisation.

"Det er nødvendigt at finde løsninger på det akutte problem, som coronaepidemien skaber," siger forbundsformand Mona Striib i en pressemeddelelse. Hun glæder sig blandt andet over, at pengene ikke går til specifikke faggrupper, men skal komme hele sygehuspersonalet til gode.

"Alle faggrupper er vigtige i kampen mod corona. Jeg er meget tilfreds med, at pakken gives på tværs af de mange faggrupper, der i fællesskab skal løfte opgaven i vores sygehusvæsen," siger Mona Striib.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard er også glad for, at pengene i aftalen ikke går til en bestemt faggruppe i sundhedsvæsenet.

"Medarbejderne i sygehusvæsenet oplever et meget stort pres. Derfor er det godt, at det er lykkedes at lande en aftale, som helt ekstraordinært sikrer flere midler til særlige midlertidige indsatser og til alle personalegrupper, som yder en ekstra indsats," siger hun i en pressemeddelelse.

Også Jordemoderforeningen tager godt imod aftalen.

"Det her er en langt større dagsorden omkring rekruttering og fastholdelse af en række centrale personalegrupper, og der er i høj grad brug for akutte løsninger," siger fagforeningens formand, Lis Munk, i en pressemeddelelse.

FOA påpeger, at pakken vil løse akutte udfordringer. Men coronavinterpakken vil ikke afhjælpe den utilfredshed med lønnen, som visse faggrupper i sundhedsvæsenet har udtrykt hen over sommeren og vinteren, lyder det.

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Aftale skal få flere udenlandske læger hurtigere ud på sygehusene 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier