PolicyWatch

EU: Coronapas gælder i ni måneder efter vaccination

Fra februar vil coronapassets gyldighed på tværs af hele EU være på ni måneder efter vaccination. (opdateret)

Har man fået andet vaccinationsstik, gælder coronapasset i EU i ni måneder. Sådan lyder forslaget fra EU-Kommissionen. | Foto: SSI

EU-Kommissionen har tirsdag vedtaget, at coronapasset på tværs af hele EU har en gyldighed på ni måneder efter vaccination. Det oplyser en unavngiven embedsmand fra EU til nyhedsbureauet Reuters.

Med vaccination mens, at man eksempelvis har fået to stik med coronavaccine fra Pfizer/BioNTech eller Moderna. Det er de to vacciner, der er en del af vaccinationsprogrammet i Danmark.

Varigheden på ni måneder blev anbefalet i november på baggrund af retningslinjer fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC). Tirsdag er det så blevet vedtaget i Kommissionen.

Loven kan stadig blokeres af et kvalificeret flertal blandt EU's regeringer eller et simpelt flertal blandt europaparlamentsmedlemmerne. Ifølge embedsfolk i EU har der dog været tilstrækkelig støtte til forslaget.

Der har hidtil ikke været en officiel udløbsdato for coronapasset på EU-plan.

Mange EU-borgere blev vaccineret i løbet af sommeren eller efteråret i år. Coronapassets gyldighed på ni måneder betyder, at størstedelen af dem får brug for et tredje vaccinestik for at forlænge passets levetid inden sommer.

Det er endnu ikke besluttet, hvor længe det tredje vaccinestik vil forlænge passets gyldighed. Årsagen er, at der endnu ikke er tilstrækkelig information om, hvor længe booster-stikket giver beskyttelse, siger Reuters' kilde i EU.

Når loven træder i kraft, er EU-lande forpligtet til at tillade indrejse for færdigvaccinerede EU-borgere. I tilfælde, hvor coronasituationen er særlig kritisk, kan der dog indføres yderligere krav til indrejsende. Det kan eksempelvis være krav om negativ test eller om at gå i karantæne.

Flere EU-lande, herunder Italien, Portugal og Grækenland, kræver i dag, at indrejsende fremviser en negativ coronatest.

EU-chefer vil overvinde vaccinetøven i kampen mod Omikron

Nyt dansk studie: Falske coronapas sælges på det mørke internet

Partier siger klart nej til EU's ønske om at drøfte vaccinepligt

Lande på stribe vil på europæisk coronaløsning – SAS spår lettelse af "massiv arbejdsbyrde" 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier