PolicyWatch

Ledere foretrækker at rekruttere i Danmark fremfor at hente udlændinge

Omkring halvdelen af de danske erhvervsledere mener, at manglen på arbejdskraft skal løses ved, at politikerne får flere ledige i arbejde. Udenlandsk arbejdskraft er kun på radareren hos rundt regnet hver fjerde leder. Det viser en undersøgelse fra Lederne.

Mange ledere foretrækker at rekruttere dansk arbejdskraft, viser undersøgelse fra Lederne. | Foto: Finn Frandsen

”Der er ingen tvivl om, at lederne helst vil ansætte ledige, som er i Danmark fremfor at skulle rekruttere i udlandet. Det er lettere, og de kulturelle og sproglige barrierer er typisk lavere. Derfor står det øverst på ledernes ønskeseddel, at flere ledige bliver opkvalificeret og får et større økonomisk incitament til at tage et arbejde. Det er her, politikerne først og fremmest bør sætte ind.”

Sådan lyder konklusionen fra Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne, til en undersøgelse, som organisationen har foretaget blandt 1740 ledere.

Lederne er blevet spurgt, hvordan de mener, politikerne bedst løser manglen på arbejdskraft, og har haft mulighed for at krydse flere svar af. Her lyder det hyppigste svar, at politikerne skal øge den økonomiske gevinst ved at gå fra ledighed til arbejde. Den svarmulighed har 57 procent sat kryds ved. Derefter følger med 47,6 procent, at politikerne skal sørge for at opkvalificere de ledige.

I forhold til arbejdskraft fra EU har 27,4 procent svaret, at man skal hjælpe virksomhederne med at rekruttere inden for EU, mens 20,2 procent har sat kryds ved, at man skal lempe kravene for at få arbejdskraft uden for EU til landet. 27,2 procent ønsker, at politikerne forkorter sagsbehandlingstiden for arbejdstilladelse.

Der skal skrues på alle knapper

Derudover vurderer lederne ifølge undersøgelsen, at det vil blive vanskeligere at tiltrække den ønskede arbejdskraft i den nærmeste fremtid.

På spørgsmålet: ”Hvordan vurderer du, at udfordringerne med at rekruttere medarbejdere vil udvikle sig det kommende halve år?” svarer 36,2 procent, at det vil blive vanskeligere at rekruttere arbejdskraft end nu, mens 61,1 procent mener, at det vil blive lige så svært som nu.

”Det er foruroligende tal. Hvis lederne får ret, vil den alvorlige mangel på arbejdskraft, vi allerede oplever nu, kun blive værre. Derfor haster det med at få løst problemerne. Politikerne bør tage fat alle steder, de kan,” siger Niklas Praefke.

”De ledige, som er i stand til at arbejde, skal hurtigst muligt hjælpes i gang. Og de ansatte, som nærmer sig pensionsalderen, skal have gode vilkår, så de får lyst til at blive flere år på arbejdsmarkedet. Som et sidste tiltag skal det være langt nemmere og langt smidigere for virksomhederne at hente international arbejdskraft. De nuværende sagsbehandlingstider er helt uacceptable," tilføjer cheføkonomen.

Erhvervslivet lufter Arne-bekymring: Vi mangler hænder

Ledigheden falder til laveste niveau i 13 år

Hver tiende af de fuldtidsbeskæftigede er udlænding

Mangel på arbejdskraft kan bremse den grønne transformation af bilindustrien 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier