PolicyWatch

SSI: Flokimmunitet er mulig inden for de næste uger

Hvis Danmark opnår såkaldt flokimmunitet, vil den ikke vare ved, siger SSI. For immuniteten er ikke livsvarig.

Den udbredte smitte i samfundet og den høje vaccinetilsutning kan føre til befolkningsimmunitet i løbet af de næste par uger, vurderer Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI. | Foto: Jens Dresling

Statens Serum Institut (SSI) forventer, at Danmark kan opnå såkaldt befolkningsimmunitet over for coronavirus inden for de næste uger. Det siger Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI, i en skriftlig kommentar til TV 2.

Forklaringen er, at der i øjeblikket er udbredt coronasmitte i samfundet kombineret med en omfattende vaccinationstilslutning. Det vil ifølge Tyra Grove Krause medføre, at smittetallene falder, fordi det bliver sværere for virusset at finde personer, det kan inficere.

Meldingen fra SSI kommer, efter at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, søndag meddelte, at 60 procent af befolkningen i Europa kan blive smittet med corona inden marts.

Sker det, kan det medføre "flere uger og måneder" med "global immunitet", når først bølgen af smitte med coronavarianten omikron aftager. Det sagde Hans Kluge, direktør for den europæiske afdeling af WHO, i et interview med det franske nyhedsbureau AFP.

Immunitet vil forsvinde igen

Tyra Grove Krause siger ikke, hvor længe SSI vurderer, at en eventuel befolkningsimmunitet vil vare ved. Hun understreger dog, at den vil forsvinde igen. For hverken immunitet efter vaccination eller smitte er livsvarig, som det er tilfældet med andre sygdomme.

"Det betyder, at virus ikke forsvinder og vil kunne give nye bølger, når der er tilstrækkeligt med modtagelige i befolkningen, og betingelserne for smitte er bedre, som for eksempel i vinterhalvåret," siger Tyra Grove Krause.

Samtidig kan der ifølge SSI komme nye varianter af coronavirus. Det kan i så fald betyde, at det bliver relevant at give et fjerde stik med en vaccine mod coronavirus.

Omikronvarianten blev første gang registreret i Danmark i slutningen af november. Siden dagene op til jul har varianten udgjort størstedelen af alle nye coronatilfælde i Danmark.

Varianten vurderes at være bedre til at bryde igennem immunitet fra vaccination eller tidligere coronasmitte end for eksempel deltavarianten, der inden da var den dominerende variant.

WHO: Omikron kan blive afslutningen på pandemien i Europa

V-formand vil af med coronarestriktioner om to uger 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier