PolicyWatch

Statsminister satte ti 2020-mål - men når dem næppe

Lars Løkke Rasmussen satte i 2009 ti mål for fremtidens Danmark, men de fleste af målene bliver svære at indfri. Statsministeren havde blandt andet et mål om, at Danmark skulle have et universitet i top ti i Europa, men det højest placerede danske universitet i dag ligger på en 43.-plads.

Lars Løkke Rasmussen | Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke levet op de mål, han lovede danskerne i 2009, skriver JP.

I 2009 gav statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vælgerne et verbalt håndslag på ti mål, der skulle sikre et rigere, sundere og bedre Danmark og give borgerne mulighederne for at opnå "den danske drøm". De skulle nås i 2020.

Morgenavisen Jyllands-Posten har i sin søndagsudgave gennemgået alle de ti mål. Og status er, at kun et er opfyldt.

"Det må ikke blive planløst dagdrømmeri. Vi skal i vågen tilstand handle - målrettet og konsekvent," sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge Jyllands-Posten på Venstres landsmøde i 2009.

"Vi har brug for noget, befolkningen kan holde os op på."

Målene dækkede en række helt konkrete ting, der skulle være gået i opfyldelse i 2020. Blandt andet mål for middellevetid, integration og uddannelse.

Et af målene var, at Danmark skulle have mindst et universitet i top ti i Europa. Her er det højeste placerede universitet i dag Københavns Universitet, der ligger på en 43.-plads.

"Man kan nok næppe spare sig til at nå toppen," siger direktør for Danske Universiteter Jesper Langergaard til Jyllands-Posten med henvisning til, at universiteterne i en årrække har skullet spare to procent årligt. 

Et andet af Løkkes mål var at bringe danskernes middellevetid op blandt de ti bedste i verden. Danmarks placering er for nuværende 25.

"Regeringen og Folketinget har ikke fulgt nogen af forebyggelseskommissionens forslag," siger Finn Diderichsen, der har forsket i sundhedspolitik, til avisen.

Det med henvisning til den regeringsnedsatte kommission, der skulle komme med bud på, hvordan middellevealderen kunne øges.

"Det kan ses sort på hvidt, at vi endnu ikke er i mål med de ti målsætninger," siger Venstres politiske ordfører, Britt Bager, til Jyllands-Posten, men peger på, at det dog er gået fremad set med hendes øjne.

"Ud fra et Venstre-synspunkt kan det ikke diskuteres, at vi har gjort Danmark til et bedre land," siger hun.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier