PolicyWatch

Statsminister lover folkeafstemning før indtræden i europæisk bankunion

Hvis det vurderes, at Danmark skal gå med i den europæiske bankunion, vil det kræve en blåstempling fra vælgerne, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S).

Foto: Toby Melville/REUTERS / X90004

Vælgerne skal sige ja, før Danmark går med i en europæisk bankunion – også selvom om et såkaldt ekspertudvalg og dernæst Folketinget finder det fordelagtigt. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) til Jyllands-Posten. Det vil også gøre sig gældende, selvom det måske juridisk ikke er nødvendigt.

"Det er også et spørgsmål om at fornemme som statsminister, hvad man vurderer, er det rigtige at gøre. Hvis vi skal tage et yderligere skridt her på noget essentielt – vores banker og vores realkreditsystem, som vi skal sikre os kan leve i en bankunion – så vil jeg synes det vil være godt at spørge danskerne," siger hun til avisen.

EU-samarbejdet omkring bankunionen har været der siden 2014, hvor det fremgår, at eurolande var med fra start, mens medlemslande som Danmark, der står uden for euro-samarbejdet, selv kan bestemme, om de vil deltage eller ej.

I bankunionen finder man et EU-tilsyn med de store banker, en myndighed der kan lukke nødlidende banker, og en fond på 410 mia. kr. der skal sikre afvikling af banker – betalt af bankerne selv, men om nødvendigt bakket op af offentlige lån.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier