PolicyWatch

Udenlandske ansatte lever og arbejder under kummerlige forhold

Når Arbejdstilsynet besøger udenlandske virksomheder bliver de mødt af ansatte, der hverken har mulighed for at gå på toilettet, spise mad og bor under tarvelige forhold, viser ny rapport.

Genrebillede. Personerne på billedet har ikke noget med historien at gøre. | Foto: Annegret Hilse/Reuters/Ritzau Scanpix

Ingen toiletter, ulækre spisesteder og klamme sovepladser.

Det er hverdagen for nogle af de ansatte, som Arbejdstilsynet møder, når de kontrollerer udenlandske virksomheder.

Det viser den seneste rapport om den såkaldte fælles myndighedsindsats mod social dumping, som Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet står for i fællesskab. Det skriver A4 Arbejdsliv.

Rapporten beskriver blandt andet, hvordan Arbejdstilsynet 'stadig ser eksempler på, at udenlandsk arbejdskraft tilbydes kummerlige eller slet ingen velfærdsforanstaltninger, såsom spisepladser, toilet og badefaciliteter'.

Samtidig lyder det i rapporten, at Arbejdstilsynet møder ansatte, der 'bor på arbejdsstedet under meget tarvelige kår'.

"Udenlandske arbejdstagere har ofte dårligere forhold end normale arbejdstagere og nogle gange rigtigt dårlige forhold. Vi har set enkelte rigtigt grimme eksempler, hvor firmaer er blevet politianmeldt for tvangsarbejde og deres medarbejdere næsten har været holdt som moderne slaver, siger Bjarke Refslund, arbejds- migrationsforsker på AAU, til A4 Arbejdsliv.

Ifølge Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F, flugter Arbejdstilsynets fund med de erfaringer, som forbundets ansatte gør sig, når de besøger firmaer med hjemmeadresse i østeuropæiske lande, eller hvor der er en overvægt af østeuropæiske ansatte.

"Det som Arbejdstilsynet skriver her, bekræfter det indtryk, vi får fra vores faglige sekretærer: Nemlig at alt for mange af vores udenlandske kolleger bliver behandlet umenneskeligt ringe af alt for mange arbejdsgivere," siger Henning Overgaard til A4 Arbejdsliv.

Udover de ringe arbejds- og indkvarteringsforhold støder Arbejdstilsynet også på udenlandske ansatte, der er bange for at udtale sig til myndighederne.

Tilsynet skriver i den nye rapport, at 'udenlandske personer opleves som fåmælte, og vil ofte fortælle så lidt som muligt. Det kan skyldes flere væsentlige faktorer, eksempelvis sprog kultur, manglende kendskab til danske regler og myndigheders rolle, samt frygt for konsekvenser fra arbejdsgiver'.

"Det kan handle om, at de (arbejdsgiverne, red.) fortæller deres ansatte: 'Hvis du fortæller til Arbejdstilsynet, at du går og bryder ned uden maske på, bliver du sendt hjem. Og så får jeg fat i en ny rumæner'," siger arbejds- og migrationsforsker Bjarke Refslund.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af A4)

Vejen er banet for indgreb mod lav løn til udenlandske chauffører 

Højere mindsteløn vil ramme flygtninge, unge og ufaglærte 

Mere fra PolicyWatch

Presset jysk havn overtages af kommune

Gældsplagede Hanstholm Havn overgår nu fra at være en selvstyrehavn til en kommunal havn. Ifølge TV Midtvest står kommunen dermed over for et kassetræk til havnen på i alt 175 mio. kr. ved udgangen af 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier