PolicyWatch

Ingen modregning i folkepension en billig vej til at få mere arbejdskraft

Ingen modregning i folkepensionen er en langt billigere måde at få mere arbejdskraft på end ved at sænke topskatten, vurderer en ekspert.

Foto: Tariq Mikkel Khan

Hidtil har lavere topskat været kendt som det billigste greb i politikernes værktøjskasse, når det kommer til at skaffe mere arbejdskraft ved at ændre i skattesystemet. Men der findes et billigere værktøj, viser beregninger fra Beskæftigelsesministeriet ifølge Jyllands-Posten onsdag.

Hvis danske folkepensionister slipper for modregning i folkepensionen, når de har arbejdsindtægt ved siden af, vil det ifølge ministeriet i første omgang koste knap 2,4 mia. kr., men efter skat, såkaldt tilbageløb og adfærd er prisen godt 600 mio. kr.

Det gør ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen afskaffelse af modregning til et langt billigere instrument end lavere topskat.

"Der er en kæmpe selvfinansieringsgrad. Det er svært at finde noget, der kan måle sig med det – end ikke topskattelettelser," siger han.

Den indregnede adfærdseffekt svarer ifølge tænketanken Cepos til en selvfinansieringsgrad på 41 pct., mens selvfinansieringsgraden ved en højere topskattegrænse er 35 pct. ifølge Skatteministeriet. Selvfinansieringsgraden angiver, hvor stor en del af det umiddelbare provenutab der genvindes pga. ændret adfærd hos skatteyderne.

Seniortænketanken pegede i efteråret på, at Sverige og Norge har afskaffet modregning for arbejdsindtægt i folkepensionen.

Både Ældre Sagen og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) opfordrer regeringen til at lade folkepensionister arbejde uden modregning.

Også De Radikale og Seniortænketankens formand, tidligere LO-formand Harald Børsting, ønsker modregningen afskaffet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard understreger, at folkepensionen er tiltænkt ældre, der er holdt op med at arbejde, og at der i de senere år er indført flere økonomiske gulerødder for pensionister i arbejde.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af Jyllands-Posten)

Støttepartier vil presse regeringen til dagpengeløft

Yderligere syv danske pensionsselskaber tilslutter sig fælles skatteprincipper 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier