PolicyWatch

Venstre: S angriber tradition for neutrale embedsmænd

Efter Finansministeriets pressechefs afgang ser Venstre nyt bevis for et angreb på neutrale embedsmænd.

Foto: Jens Dresling

At Finansministeriets nu forhenværende pressechef Sigga Nolsøe har sagt, at det er svært at være i rollen uden at være "professionel socialdemokrat", ser Venstre som nyt belæg for, at Socialdemokratiet er ved at undergrave embedsværkets neutralitet.

Siden Berlingske i november skrev, at syv ud af på det tidspunkt ni nyudnævnte pressechefer i ministerier havde en socialdemokratisk baggrund eller relation til nye ministre, har Venstre angrebet det.

"Det står efterhånden klart, at regeringen er i gang med et systematisk opgør med den danske tradition for neutrale embedsmænd, mens man påstår det modsatte i offentligheden." 

"Det er endnu et kapitel i den magtfuldkommenhed, som regeringen har som arbejdsmetode."

"Det er på tide, at statsministeren husker, at Danmark har en etpartiregering - ikke et etpartisystem," skriver Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, i en kommentar.

Mens særlige rådgivere er tæt knyttet til en minister og en ministers politik er pressechefer traditionelt mere set som neutrale embedsfolk, der da også er ansat under de respektive departementer.

Derfor er det blevet set som problematisk, hvis valget af pressechefer er eller kan være politisk motiveret.

I december indkaldte et politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance statsminister Mette Frederiksen (S) til en forespørgselsdebat i Folketinget om sagen.

Den skulle være afholdt sidst i februar, men blev udskudt på grund af, at Mette Frederiksen (S) havde budgetforhandlinger i EU.

Da statsministeren blev indkaldt til debatten i december sagde Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, til Ritzau:

"Folketinget er i sin gode ret til at indkalde til en sådan forespørgselsdebat, og så møder statsministeren op og tager den diskussion."

"Men jeg synes, det er et ærgerligt udtryk for mistillid til de departementschefer, der har stået for ansættelserne af pressecheferne, at man på den måde ikke vil tro på, at det er rigtigt, når de faktisk selv har redegjort for, at ansættelserne selvfølgelig er sket helt efter bogen."

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier