PolicyWatch

Sundhedsstyrelsen advarede 1. marts mod for stor nedlukning

En mail sendt til centrale embedsmænd d. 1. marts fra direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, advarer mod en for omfattende nedlukning af landet.

Foto: Peter Hove Olesen

Ekstra Bladet bringer mandag aften en mail, hvor direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til "centrale embedsmænd" den 1. marts advarer mod, at en stor nedlukning af Danmark kan gøre mere skade end gavn.

Mailen er sendt ti dage før, at regeringen 11. marts igangsatte en stor nedlukning af Danmark for at mindske smitten med coronavirus i Danmark. I den periode var antallet af smittede steget betragteligt.

"Tiltag som begrænsning af forsamlinger samt lukning af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og trafikforbindelser kan have betydelige negative samfundsmæssige og økonomiske effekter, står der i mailen," som Ekstra Bladet bringer i sin helhed.

Den fortsætter:

"Da der kan være et ufordelagtigt forhold mellem skadelige og gavnlige effekter, vil der derfor være en høj tærskel for, at Sundhedsstyrelsen vil anbefale omfattende tiltag som anført."

I mailen skriver Søren Brostrøm også, at indgreb i forsamlingsfriheden, nedlukning af virksomheder og begrænsninger af trafik ikke er set i Danmark i nyere tid og "kan i sig selv være med til at øge befolkningens usikkerhed og give indtryk af større risiko, end der er reelt".

Den 1. marts var der fire danskere konstateret smittet med coronavirus herhjemme. Den 11. marts var der 514.

Det var dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) igangsatte en stor nedlukning af samfundet.

Forsamlinger på over 100 personer blev varslet forbudt, alle studerende blev sendt hjem, alle offentligt ansatte i ikkekritiske funktioner blev sendt hjem, og private blev opfordret til at lade ansatte arbejde hjemme.

"Vi skal forhindre smitten i at brede sig, og det er derfor, vi tager de her tiltag. Vi følger hele tiden udviklingen. Vi forsøger at tage forholdsregler hele vejen rundt, som er de rigtige på det tidspunkt, de bliver truffet. Nu er vi i en ny situation, og derfor tager vi nogle ret markante skridt op ad stigen," sagde statsministeren.

Statsministeren fastholder at myndigheder rådgav om nedlukning

Venstre kalder Mette Frederiksen i samråd om nedlukning

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier