PolicyWatch

Statens finansieringsbehov vokser med 207 mia. kr.

Finansiering af hjælpepakker og lavere skatteindtægter er årsagen til at den danske stats finansieringsbehov.

Foto: Thomas Borberg

Den danske stats finansieringsbehov er vokset med 207 mia. kr. siden december, da coronakrisen har slået et hul i statskassen.

Det fremgår af en opgørelse fra Finansministeriet.

Coronaudbruddet har nemlig i den mellemliggende periode lukket meget store dele af den danske økonomi ned, mens staten baseret på et bredt flertal i Folketinget har lanceret en række økonomiske milliardstore redningspakker for at holde hånden under økonomien.

Statens samlede finansieringsbehov ses derfor nu at blive på 294 mia. kr. i 2020, mens det tal i december i forbindelse med den seneste Økonomiske Redegørelse fra regeringen lå på 87 mia. kr.

"Behovet for ekstra finansiering skyldes særligt hjælpepakkerne i forbindelse med coronaepidemien, men også blandt andet ventede lavere skatteindtægter grundet de økonomiske konjunkturer," hedder det fra Finansministeriet.

Nettofinansieringsbehovet, statens underskud, ses nu ende på 178 mia. kr. mod et ventet overskud på 22 mia. kr. i december.

De samlede afdrag på gæld ses samtidig nu være på 95 mia. kr. mod 90 mia. kr. for fem måneder siden, transaktioner i statslige fonde vil give en likviditetsløft på 8 mia. kr. i 2020 mod tidligere ventede 12 mia. kr., og endelig vil staten opkøbe almene boligobligationer for 29 mia. kr. mod førhen ventede 30 mia. kr.

Den samlede Økonomiske redegørelse for maj 2020 offentliggøres tirsdag.

 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier