PolicyWatch

SF bakker op om ny "opsigtsvækkende" strategi for plantebaserede fødevarer

Den danske fødevareindustri risikerer at blive efterladt på perronen, hvis ikke forskning og udvikling af nye plantebaserede fødevarer rykker højere op på den politiske dagsorden, lyder det fra SF’s fødevareordfører Carl Valentin.

Foto: Stine Bidstrup/IND

"Danmark skal være en stormagt for produktion af plantebaserede fødevarer."

Ambitionerne er høje hos Landbrug & Fødevarer(L&F), Dansk Vegetarisk Forening og tænketanken Frej, der i sidste uge lancerede en fælles strategi for fremtidens produktion af plantebaseret mad i Danmark.

Organisationerne kan nu glæde sig over, at ambitionerne også vækker genklang på Christiansborg hos regeringens støtteparti SF.

"Det ser enormt spændende ud," lyder det fra partiets fødevareordfører Carl Valentin, der kalder det "opsigtsvækkende" at Dansk Vegetarisk Forening og L&F har slået pjalterne sammen om en fælles strategi på området.

"Vi kommer simpelthen ikke udenom at ændre vores kostvaner, hvis vi skal kunne leve op til halvfjersprocentsmålsætningen. Også globalt skal vi spise langt mere plantebaseret, og derfor mener jeg også, at markedstendensen bør være åbenlyst," siger Carl Valentin, der kun forventer, at emnet kommer til at fylde mere og mere på Christiansborg i den kommende tid.  

"Når vi prioriterer klimavenlig forskning i fødevarer, så handler det ikke bare om nye stalde til grisene, men om hvordan vi udvikler gode planteproteiner og nye alternativer til kød. Det handler efter min mening også om en satsning på clean meat, som på længere sigt helt kan fjerne dyret fra produktionskæden."

"Det er en fremtid vi skal turde prioritere politisk," siger Carl Valentin.

Otte anbefalinger fra organisationerne

Men hvis danske fødevareproducenter skal være frontløbere for plantebaserede mad, kræver det langt mere målrettet forskning og udvikling, lyder det fra organisationerne bag strategien.

Når de danske forbrugere drikker en plantedrik eller spiser et plantebaseret produkt, kommer ingredienserne i dag nemlig ofte fra udlandet. Derfor har organisationerne lavet otte anbefalinger, der giver et bud på, hvad der skal til for at rykke Danmark fremad i forhold til produktion af plantebaserede produkter.

Ifølge organisationerne mangler der i dag blandt andet sammenhæng mellem avlere og aftagere. Derfor efterlyser de forskning og investering i udvikling af sorter, dyrkningsmetoder og produkter samt nye testfaciliteter og forarbejdningsanlæg.

"Vi mangler viden, teknologi, maskineri, kapacitet. Vi skal kunne reducere spild og give restprodukter deres egen værdi. Der er behov for distributionskanaler, kapital, forskning og forædling," lyder det fra organisationerne i et indlæg i Information.  

Pulje på 25 millioner kroner

Den analyse er Carl Valentin enig i, og SF vil arbejde for at der i langt højere grad skal prioriteres at forske i plantebaserede fødevarer, når den årlige forskningsreserve skal udmøntes.

"Det handler om forskning, og det handler om at gøre det let at træffe det grønne valg. Fordi jeg tror egentlig, at der er rigtigt mange, der gerne vil spise grønnere – det ved vi faktisk fra undersøgelser, at der er. Det skal bare være nemt også, så man ikke skal gøre en kæmpe indsats som borger."

"Vi har foreslået eksempelvis, at man skal have en pulje på 25 mio. kr. om året til at de offentlige køkkener skal blive bedre til at lave plantebaseret og økologisk mad, så vi som borgere vænner os til at spise mere sundt plantebaseret i de offentlige institutioner," siger Carl Valentin.

Derudover skal der fra EU’s side arbejdes på at understøtte de plantebaserede europæiske landbrug, siger han.  

"Vi arbejder på forskellige niveauer, og det helt store er jo landbrugsstøtten, der foregår i EU-sporet. I den grønne gruppe, hvos vi sidder, er jo også en meget klar politik på det, hvor vi ideelt set helst så landbrugsstøtten helt afskaffet. Det ved vi godt, at der ikke bare lige sådan kan findes flertal for, og derfor synes vi selvfølgelig, at støtten skal målrettes bæredygtig produktion, og det vil også være flere plantebaserede fødevarer."

Danmark risikerer overhaling

Generelt er der behov for, at diskussionen om emner som laboratoriekød og mælk lavet uden køer skal op på et seriøst politisk niveau, siger Carl Valentin, der mener, at teknologierne har potentialet til at revolutionere landbrugsindustrien.

"Det er fint at fokusere lidt på, at køerne prutter bliver lidt mere klimavenlige, men det er bare ikke det, der revolutionerer udledningen for vores kost. Den store revolution kommer i mere plantebaseret mad og cellebaseret kød. Det er det lange perspektiv, og det mener jeg, at man skal tage meget mere alvorligt, for der er store lande, som blandt andre USA og Israel, der investerer massivt i det her, og hvis Danmark skal sikre sig det næste vindmølleeventyr, så kunne det meget passende være på plantebaserede fødevarer og laboratoriekød," siger Carl Valentin.

Kommer Danmark ikke med på den vogn, er risikoen klar, mener han: Danmark kan risikere, at stå med en stor konventionel fødevareindustri, der på sigt bliver overhalet af udenlandske plantebaserede spillere.

"Det er klart, at der stadigvæk vil være en del år, hvor der er en stor efterspørgsel på kød, men i takt med at substitutterne bliver bedre og billigere, så vil forbrugerne spise mere klimavenligt og det kan revolutionere vores fødevareindustri på en rigtig positiv måde. Den udvikling skal Danmark være en del af," siger Carl Valentin. 

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier