PolicyWatch

Eksporten faldt i juni - cheføkonomer ser ingen krisetegn

Cheføkonomer er ikke alarmeret over mindre tilbagegang i den danske vareeksport i juni. De mener, eksporten er i stærk form.

Eksporten er i stærk form på trods af et lille fald i juni. | Foto: Geminor // PR

Danske eksportvirksomheder oplevede en mindre tilbagegang i juni, hvor eksporten faldt 0,5 procent.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

"Det er selvfølgelig utrolig ærgerligt med faldet i eksporten, men jeg ser det ikke som begyndelsen på en ny eksportkrise," siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI), i en skriftlig kommentar.

Han hæfter sig ved, at eksporten af varer samlet set er steget med 44 milliarder kroner i første halvår af 2021 sammenlignet med året før.

"Alt tyder på, at eksportvirksomhederne står foran fornyet fremgang i de kommende måneder. Der er kommet fart på det globale opsving, og industriens beholdning af eksportordrer ligger på et ganske højt niveau," udtaler Allan Sørensen.

Den del af eksporten, der ifølge cheføkonomen har haft det sværest under coronakrisen, er eksporten af tjenesteydelser. Det skyldes, at coronakrisen har lagt en markant dæmper på eksempelvis rejselysten.

Men hen over sommeren er rejserestriktionerne gradvis blevet lempet, og det er godt nyt for denne del af eksporten, hvor indtægterne kommer fra lufttransport og turisme, vurderer cheføkonomen.

I Arbejdernes Landsbank ser cheføkonom Jeppe Juul Borre tallene som udtryk for, at eksporterhvervene har lagt coronakrisen bag sig:

"Tager vi de bredere briller på og ser på det første halvår i 2021, så har eksporten vist fin form og gået frem i fire ud af seks måneder."

"Sammenlignet med samme seks måneder i 2020, så er eksporten 6,6 procent højere i år," siger han i en kommentar.

Og hvis man sammenligner med det første halvår af 2019, som var en periode uden coronakrise, så har eksporten i år været to procent højere, bemærker han.

Hos organisationen Dansk Erhverv hæfter cheføkonom Tore Stramer sig også ved, at den faldende eksport kommer efter en "stærk fremgang".

"Eksporten af varer er steget med hele 44 milliarder kroner over det seneste år og befinder sig fortsat tæt på et rekordhøjt niveau."

"Faldet i vareeksporten er dog en påmindelse om, at manglen på både arbejdskraft og materialer begynder at begrænse vækstmulighederne for mange eksportvirksomheder," udtaler han i en skriftlig kommentar.

 

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier