S vil stoppe grønthøster på uddannelse med det samme

Vi ønsker ikke at spare på uddannelserne i Danmark.
Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der nu slår fast, at S vil afskaffe det såkaldte omprioriteringsbidrag på uddannelsesområdet.
"Vi er imod den sparepolitik, Lars Løkke har ført over for uddannelserne og dermed over for de unge og os alle sammen," siger Mette Frederiksen.
Omprioriteringsbidrag er et andet ord for årlige besparelser på to pct. Det har i mange år været praksis, at statslige institutioner skulle skære to procent årligt, så pengene kunne bruges andre steder i den offentlige sektor.
Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kom til i 2015, blev det udvidet til også at omfatte uddannelsesinstitutioner.
Fra erhvervslivets side har der været stemmer fremme, som har kritiseret besparelser på uddannelsesområdet. Det gælder eksempelvis Eva Berneke, adm. direktør i KMD, der i et debatindlæg på PolicyWatch har luftet, at hun gerne vil have flere unge ind på de såkaldte STEM-uddannelser, der dækker over science, technology, engineering og math.
Den adm. direktør for Dansk Erhverv og tidligere konservative minister, Brian Mikkelsen, har også sagt, at han gerne vil have politikerne til at bruge flere penge på it-uddannelser.
Argumentet fra erhvervslivets side er bl.a., at flere penge også kan føre til et højere optag af studerende, som dermed på sigt kan afhjælpe virksomhederne med mangel på højtuddannet arbejdskraft.
Har fokus på erhvervsuddannelser
Socialdemokratiet har hidtil talt for at de enkelte uddannelsesinstitutioner fortsat skal spare to pct., men at pengene skal blive inden for uddannelsessektoren.
Det er den position, Mette Frederiksen nu justerer. Hun afviser dog, at S har skiftet holdning.
"Det gør stort indtryk på os, at især mange af de mindre uddannelsesinstitutioner i landdistrikterne har sagt, at hvis de skal blive ved med at spare, så kan de ikke opretholde uddannelser i alle dele af Danmark. Det går selvfølgelig ikke," siger hun.
Selv om S altså vil stoppe det generelle krav om, at alle skal spare to pct., så vil nogle institutioner fortsat skulle spare, så andre kan få flere penge, varsler Frederiksen.
"Jeg vil ikke lægge skjul på, at noget af det, jeg synes er allervigtigst, er at få flere unge til at gå i gang med en erhvervsuddannelse," siger hun.
"Så selvfølgelig skal det være muligt at prioritere. Det er derfor, vi har politikere. Men grønthøsterbesparelser på uddannelse, det ønsker vi at afskaffe."
Regeringen har varslet, at den vil lade omprioriteringsbidraget fortsætte på uddannelsesområdet frem til 2022. Herefter skal de enkelte institutioner fortsat spare, men pengene skal så føres tilbage til uddannelsessektoren.
Mette Frederiksen vil stoppe omprioriteringsbidraget nu, fastslår hun.
Relaterede artikler:
Næsten hver anden virksomhed leder efter it-ansatte
For abonnenter