PolicyWatch

Fagforbund til virksomheder: Lad de ansatte gå op på fuld tid i jagten på arbejdskraft

Fagforbundet FTF vurderer, at 83.000 personer gerne vil gå fra deltid til fuld tid. Det kan hjælpe arbejdsgiverne med mangel på arbejdskraft, lyder det.

Bente Sorgenfrey, formand for FTF, mener, at virksomhederne skal flytte deltidsansatte til fuldtidsstillinger. | Foto: Stine Heilmann/Ritzau Scanpix

Hvis virksomhederne virkelig mangler den arbejdskraft, de påstår, så kan de starte med at tilbyde deres deltidsansatte en fuldtidsstilling.

Sådan lyder det fra fagforbundet FTF i forbindelse med forbundets udspil "Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft."

Ifølge FTF er der omkring 400.000 deltidsansatte i Danmark, hvoraf 83.000 ønsker at gå op i tid. De 83.000 personer ønsker ifølge en undersøgelse foretaget af FTF at arbejde i gennemsnit 11 timer mere om ugen, hvilket svarer til 25.000 fuldtidsbeskæftigede.

"Vores analyse viser, at 83.000 personer på deltid gerne vil arbejde flere timer; her er lavthængende frugter at plukke for arbejdsgiverne: de øger timetallet for ufrivilligt deltidsansatte – og alle bliver vindere," lyder det fra Bente Sorgenfrey, formand for FTF, i en pressemeddelelse.

Både fra politikere, erhvervslivet er der en anerkendelse af, at manglen på arbejdskraft stiger i takt med, at ledighedskøen bliver kortere på grund af det igangværende opsving.

Ledigheden falder igen

Så sent som i dag viser nye ledighedstal fra Danmarks Statistik, at ledigheden er faldet med 600 personer i august. Dermed er ledigheden nu nede på 107.000 personer svarende til 3,9 pct.

"Nu hvor tiderne er gode, er det vigtigt at udvise rettidig omhu. Inden for mange brancher melder virksomheder nemlig om mangel på arbejdskraft. Det kan gå ud over både vækst og velfærd, hvis virksomheder må takke nej til ordrer, fordi de mangler hænder," lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af ledighedstallene.

Regeringen arbejder på at finde mere arbejdskraft til de danske virksomheder. Derfor vil integrationsminister Inger Støjberg (V), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i løbet af kort tid præsentere et udspil om international rekruttering.

Udspillet skal ifølge regeringens plan munde ud i en aftale, der gør det lettere for danske virksomheder at hente arbejdskraft fra udlandet.

Men ifølge Bente Sorgenfrey bør virksomhederne altså i stedet starte med at kigge mod de deltidsansatte, for at finde den fornødne arbejdskraft.

"Arbejdsgiverne har ledelsesretten og retten til at hyre og fyre. Hvis de synes, det er svært at rekruttere flere kvalificerede medarbejdere, så lyder opfordringen fra FTF: Giv flere arbejdstimer til de deltidsansatte, som gerne vil arbejde flere timer. Den ligger lige til højrebenet!," lyder det fra FTF-formanden.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier