PolicyWatch

Minister lover mere kontrol med udenlandske lastbilchauffører efter politisk pres

Et flertal i Folketinget uden om regeringen vil have bedre kontrol med, om udenlandske lastbilchauffører overholder reglerne. Regeringen lover at styrke indsatsen for ordnede forhold markant, lyder det fra beskæftigelsesministeren (Opdateret).

Troels Lund Poulsen. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der skal være bedre kontrol med udenlandske lastbilchauffører, mener et flertal i Folketinget uden om regeringen, efter Fagbladet 3F har afsløret, hvordan filippinske chauffører bliver betalt ned til 15 kr. i timen.

Derfor havde Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti indkaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og transportminister Ole Birk Olesen (LA) til en hasteforespørgsel i folketingssalen onsdag.

"Anledningen til dagens debat er meget beskæmmende. Beskæmmende fordi vi ser, at udenlandske chauffører er stuvet sammen på meget lidt plads og lever under forhold, der er helt uacceptable efter dansk standard. Det kan ikke være rigtigt, at vi i 2018 ser sådanne forhold," sagde Troels Lund Poulsen fra Folketingets talerstol.

Vi vil som led i de igangværende finanslovforhandlinger for næste år markant styrke indsatsen for ordnede forhold, hvor en styrket kontrolindsats for ordnede forhold står centralt"

Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister

Teksten, der skal til afstemning i Folketinget, pålægger ifølge Ritzau regeringen at sikre øget kontrol på veje og rastepladser, og at EU-reglerne for udstationerede chauffører overholdes. Derudover skal regeringen arbejde for, at man fremover sikrer danske løn- og arbejdsforhold, når det gælder udenlandske transporter i Danmark.

"Jeg vil gerne fra starten af debatten sige, at regeringen tager på det kraftigste afstand fra, at udenlandske chauffører lever under sådanne forhold. Det er helt uacceptabelt. Det er særdeles kritisabelt, at visse virksomheder har det som forretningsmodel af udnytte og spekulere i reglerne om fri bevægelighed på bekostning af anstændige løn- og arbejdsvilkår," sagde Troels Lund.

"Det er kritisabelt, uanset om der er tale om EU-borgere eller tredjelandsborgere. Det for mig ikke meningen med EU-samarbejdet, at vi skal acceptere smarte forretningskonstruktioner, der giver unfair konkurrence til de heldigvis mange danske virksomheder, der har orden i tingene, og som sikrer anstændige løn- og arbejdsvilkår til deres ansatte," tilføjede han.

Styrket indsats på finansloven

Regeringen vil tage fat om problemet i forbindelse med finansloven for 2019.

"Vi vil som led i de igangværende finanslovforhandlinger for næste år markant styrke indsatsen for ordnede forhold, hvor en styrket kontrolindsats for ordnede forhold står centralt," sagde Troels Lund Poulsen.

Fagbladet 3F har afsløret, at omkring 200 filippinske chauffører har boet i primitive lejre i Padborg og arbejdet til lønninger på ned til 15 kr. i timen.

"Vi har jo gjort opmærksom på problemet tidligere, men transportministeren har valgt ikke at gøre noget ved det. Det bliver sværere at undlade, hvis et flertal i Folketinget pålægger ham det," siger Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn til Ritzau.

Troels Lund Poulsen siger til Folketinget, at han vil indkalde arbejdsmarkedets parter til drøftelser om, hvordan man løser problemet, ligesom han vil indkalde partierne på Christiansborg for at finde løsninger.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier