PolicyWatch

Folketinget lukker medarbejderes sygejournal for arbejdsgivere

Arbejdsgiveres adgang til medarbejderes sundhedsoplysninger bliver begrænset med en lovændring, som Folketinget har vedtaget. Dansk Arbejdsgiverforening har tidligere kritiseret forslaget.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) | Foto: Marie Katrine Kragh/Polfoto/Arkiv

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget et lovforslag, der begrænser arbejdsgiveres adgang til medarbejderes helbredsmæssige og lægelige oplysninger.

Som reglerne er i dag kan arbejdsgivere få adgang til stort set alle sundhedsoplysninger om langtidssygemeldte medarbejdere. Fremover får arbejdsgivere som udgangspunkt ikke adgang til oplysningerne.

"Det er afgørende for mig, at vi nu får justeret reglerne, så en medarbejder kan være på sygedagpenge, uden at arbejdsgiveren automatisk kan få adgang til alle de personlige oplysninger. Der er mange interesser i denne sag, men jeg synes, vi har fundet en god balance mellem at beskytte medarbejderne og samtidig sikre arbejdsgivernes økonomiske interesser," udtaler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Den balance kan Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ikke helt få øje på, og organisationen har tidligere over for PolicyWatch kritiseret lovændringen.

Svært at gennemskue sager

Problemet er ifølge DA, at arbejdsgivere med lovændringen får begrænset adgangen til langtidssygemeldtes kommunale sagsakter. Og dermed får arbejdsgivere mindre indsigt i sager, hvor en kommune fratager den ansatte retten til sygedagpenge, hvilket også stopper den refusion, som virksomheder får.

"Det er et problem, fordi arbejdsgivere får sværere ved at gennemskue, hvad der ligger til grund for, at en kommune stopper med at betale refusion," sagde ansættelsesretschef i DA, Flemming Dreesen, til PolicyWatch for en måned siden.

Når en medarbejder er syg i mere end fire uger, kan medarbejderen få tildelt sygedagpenge. Men da medarbejderen får løn fra virksomheden, ender sygedagpengene hos virksomheden i form af refusion.

Hvis en kommune afgør, at medarbejderen ikke er berettiget til sygedagpenge, stopper refusionen til virksomheden, men hvis medarbejderen stadig er sygemeldt, skal virksomheden fortsat betale løn.

Hidtil har virksomheden som part i sagen kunnet søge aktindsigt i kommunens afgørelse og dermed få et indblik i, om den er enig i afgørelsen, eller om virksomheden ville anke sagen for at beholde refusionen.

Med lovændringen bliver arbejdsgivernes adgang til sagsakterne begrænset, og dermed får virksomheder sværere ved at afgøre, om det giver mening at anke sagen, mener DA.

De nye regler træder i kraft 1. januar 2019 og gælder for sager om refusion af sygedagpenge og ressourceforløbsydelse.

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier