PolicyWatch

Oppositionen trækker sig fra elbilforhandlinger

Der bliver ikke nogen samlet aftale mellem regeringen og rød blok om elbiler. Det står klart, efter at en samlet opposition nu har trukket sig fra forhandlingerne. Regeringen sender nu forslag i folketingssalen.

Foto: Ritzau Scanpix/Lars Krabbe.

Der kommer ikke en samlet aftale mellem regeringen og oppositionen om elbiler. Det står klart efter at rød blok har trukket sig fra forhandlingerne, der skal sikre fortsat billige elbiler på den anden side af nytår.

Senere vil regeringen fremsætte et nyt forslag om afgiften på elbiler om at udskyde indfasningen af registreringsafgiften og forhøje bundfradraget for elbiler. Det fremgår det af en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.  

Forslaget kommer efter, at regeringen i næsten to måneder har forhandlet med Dansk Folkeparti og oppositionen om en ny politisk aftale, der kunne sikre ro om rammerne for køb og salg af elbiler. De forhandlinger har oppositionen nu opgivet.

"Der er simpelthen for langt mellem ord og handling, når statsministeren ved Folketingets åbning taler om en million elbiler i Danmark og det så viser sig at regeringens politik kun giver 1000 grønne biler," udtaler klimaordfører Jens Joel (S) i en pressemeddelelse.  

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ærgrer sig over, at det ikke har været muligt at nå til enighed. Han mener, at oppositionen trækker sig af taktiske hensyn.  

"Jeg undrer mig dybt over, at der ikke er et bredt flertal, der vil bakke op om den plan, regeringen har lagt frem. Jeg tror, at hvis det her havde været en forhandling efter folketingsvalget, så havde vi været enige. Nu nærmer vi os et folketingsvalg, og så er der nogle, der har en interesse i at skabe en konflikt der, hvor vi sagtens kunne have bygget en bro," siger Karsten Lauritzen til TV2 News.

Regeringens forslag betyder, at der i 2019 og 2020 ikke skal betales registreringsafgift på elbiler til en værdi på op til 400.000 kr. inkl. moms, mens fradraget øges.

Regeringen fremlagde i forbindelse med klimaplanen i oktober en ambition om, at Danmark skal have i alt en million grønne biler på gaderne i 2030. ifølge regeringens egne notater vil klimaplanen dog kun give 1000 ekstra grønne biler de næste to år, og det har mødt kritik fra oppositionen for at være for uambitiøst.

Skatteministeren holder fast i, at effekten af det forslag, regeringen nu sender i salen vil være 1000 grønne biler.

"Det vil give omkring 1000 nye elbiler, men det handler jo ikke så meget om antallet - der er langt op til det mål, vi har. Det handler om at få ro på, og det er også det, jeg hører Elbilalliancen og alle aktørerne sige; hvorfor pokker kan I ikke samarbejde inde på Christiansborg om at lave en aftale, der sikrer ro de næste to år, indtil den her kommission er færdig med sit arbejde? Og det må jeg så bare tage ned, at det kan vi ikke," siger Karsten Lauritzen.

Det står endnu ikke klart, hvor mange partier, der vil stemme for regeringens forslag.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier