Kristian Jensen: Mangel på arbejdskraft er dansk økonomis kryptonit

Væksten i Danmark har vist sig at være højere end hidtil antaget. Derfor er dansk økonomi lidt ligesom supermand. Men mangel på arbejdskraft er økonomiens kryptonit, siger finansminister Kristian Jensen (V).
Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at mangel på arbejdskraft er dansk økonomis kryptonit. | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali
Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at mangel på arbejdskraft er dansk økonomis kryptonit. | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Supermand kan overvinde selv de værste skurke, men det grønne stof kryptonit kan svække superhelten med den røde kappe i en sådan grad, at han ikke længere er uovervindelig.

Lidt på samme måde står det til med dansk økonomi, siger finansminister Kristian Jensen (V) til Børsen, hvor han mener, at virksomhedernes mangel på arbejdskraft er dansk økonomis pendant til det grønne stof fra superheltefilmene.

"Selvom man er supermand skal man stadig være bekymret for et lille stykke kryptonit. Det kryptonit der kan true vores styrke i dansk økonomi er, at der bliver mangel på arbejdskraft, fordi der er så meget gang i økonomien," siger Kristian Jensen til avisen.

I november opjusterede Danmarks Statistik væksten i dansk økonomi fra 2015 og frem til i dag. Det viser sig nu, at væksten har været højere end hidtil antaget. Det er derfor, at Kristian Jensen mener, at dansk økonomi er i bedre form end hidtil antaget, men at det samtidig betyder, at der har været for lidt fokus på arbejdsudbudsreformer.

Med til historien hører det, at VLAK-regeringen gentagende gange har forsøgt at hæve arbejdsudbuddet i Danmark ved f.eks. at hæve pensionsalderen hurtigere end planlagt og give store skattelettelser til danskerne.

Det første initiativ er blevet bremset helt af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, mens størrelsen af skattelettelserne i denne regeringsperiode er blevet mindre, end regeringen havde ønsket sig.

I finansloven for 2019 har regeringen dog fået lidt højere arbejdsudbud gennemført. Finansloven for næste år øger nemlig arbejdsudbuddet med 1300 personer, viser tal fra Finansministeriet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også