Ny aftale: De grønne taxier må snyde foran i køen i lufthavnen

Et politisk flertal har besluttet at sende 300 flere el- eller brinttaxier ud på de danske veje. De grønne taxier får også lov til at snyde foran i taxakøen i landets lufthavne.
Taxachauffører, der kører i en grøn taxa, behøver ikke vente lige så længe fremover, hvis de vil kapre kunder i lufthavnen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Taxachauffører, der kører i en grøn taxa, behøver ikke vente lige så længe fremover, hvis de vil kapre kunder i lufthavnen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Når du fremover står med kufferten eller attachémappen og skal praje en taxa hjem fra lufthavnen, så vil du med stor sandsynlighed sætte dig ind i en brint- eller eltaxa.

Et politisk flertal bestående af VLAK-regeringen, Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enig om, at der skal flere grønne taxier ud på de danske veje.

Partierne har derfor lavet en tillægsaftale til den taxalov, som blev vedtaget i 2017. Den nye aftale fører til, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil lave en ændring i den såkaldte Afmærkningsbekendtgørelse, som gør det muligt at sende grønne taxier foran i køen i lufthavnene.

"Vi skal gøre det muligt at reservere plads til de grønne taxier forrest i køen ved lufthavne, stationer og taxiholdepladserne. På den måde kan vi gøre det lettere for brugerne at træffe det grønne valg," udtaler Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Aftalen betyder også, at nye tilladelser - såkaldte universaltilladelser - til at køre taxier de kommende to år vil have en grøn profil.

I 2019 og 2020 er der således lagt op til, at taxabrachen samlet skal have 500 nye universaltilladelser om året. Den politiske aftale betyder, at 100 af tilladelserne i andet halvår af 2019 vil blive udstedt til el- eller brinttaxier. I 2020 vil 200 af tilladelserne være målrettet grønne taxier.

"Taxier kører ofte der, hvor der bor mange mennesker, som kan blive generet af luftforureningen.  Det er derfor naturligt, at taxierhvervet går foran i bestræbelserne for et grønnere Danmark. Det vil vi gerne understøtte med denne aftale, som er et skridt på vejen mod en grønnere taxiflåde," udtaler Ole Birk Olesen.

Dagens aftale om de grønne taxier udspringer af det klima- og luftudspil, som regeringen præsenterede i oktober.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også