PolicyWatch

Familieejede virksomheder får rød håndsrækning: S åbner for lempelse af arveskat

Socialdemokratiet åbner for at lempe skattereglerne for virksomheders generationsskifte, lød det fra partiets formand Mette Frederiksen under tirsdagens partilederdebat. De Konservative kalder forslaget et plaster på et åbent benbrud.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sagde under partilederdebatten i Folketinget tirsdag, at hun er klar til at justere på reglerne for generationsskiftebeskatning. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den socialdemokratiske partileder, Mette Frederiksen, melder sig klar til at justere skattereglerne for generationsskifte af familieejede virksomheder.

I dag skal skatten som udgangspunkt falde med det samme, når virksomheden går i arv, men Mette Frederiksen lagde under partilederdebatten i Folketinget tirsdag op til, at betalingen skal kunne udskydes.

"Hvis vi kan lave en politisk aftale, hvor arvebeskatningen finder sted, men hvor vi tager den af et løbende overskud hos virksomheden, vil jeg meget gerne være med til at diskutere det," sagde Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol.

Hun svarede på et spørgsmål fra den konservative formand, Søren Pape Poulsen, der angreb Mette Frederiksen for at ville rulle lettelsen af arvebeskatningen tilbage.

"Vi må ikke ødelægge virksomheder ved, at de for eksempel skal betale ved et generationsskifte," sagde Søren Pape Poulsen.

S vil droppe lettelse

Regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt en sænkelse af afgiften på generationsskifte af familieejede virksomheder fra 15 pct. til 5 pct., men Socialdemokratiet har meldt ud, at lettelsen står til at blive annulleret, hvis Mette Frederiksen kan kalde sig statsminister efter det kommende folketingsvalg.

Det Konservative Folkeparti ønsker helt at fjerne arvebeskatningen ved virksomhedsoverdragelser.

"Jeg har brug for at forstå, hvorfor det er vigtigt for fru Mette Frederiksen, at en familie, der har bygget en virksomhed op, skabt hundredvis af arbejdspladser, når den skal gå i arv, skal trække penge ud af virksomheden for at give dem til staten og dermed risikere arbejdspladser," sagde Søren Pape Poulsen.

Til det svarede Mette Frederiksen, at hun mener, at "det er vigtigt, at vi har en retfærdig arvebeskatning, og at vi altid understøtter, at virksomheder bliver på danske hænder, og at produktionen fastholdes."

Skat skal kunne udskydes

Men i modsætning til sin konservative partilederkollega mener Mette Frederiksen, at man kan fastholde arvebeskatningen og samtidig sikre, at det ikke går ud over danske arbejdspladser.

Det, Mette Frederiksen nu foreslår, er et plaster på et åbent benbrud.

Anders Johansson, skatteordfører (K)

Konkret åbnede hun op for at udvide den henstandsordning, der allerede er i lovgivningen. I dag kan arvebeskatningen udskydes, hvis virksomheden er så presset, at det for eksempel ville kræve salg af fast ejendom at få råd til at betale skatteregningen.

"Vi kunne sørge for, at arvebeskatning går af det overskud, man genererer i årene efter. Jeg er ikke så optaget af, hvornår arvebeskatningen falder. Det, jeg er optaget af, er, at alle svarer sit. Og at man selvfølgelig i forbindelse med arv bidrager det, man skal," sagde Mette Frederiksen.

Plaster på åbent benbrud

På den måde ville virksomheder slippe for potentielt at få drænet egenkapitalen i forbindelse med et generationsskifte. Men i Det Konservative Folkeparti giver skatteordfører Anders Johansson ikke meget for Mette Frederiksens idé, eftersom Socialdemokratiet vil tilbagerulle skattelettelsen og bringe afgiften op på 15 pct. igen.

"Vi ved jo, at Socialdemokratiet vil tredoble generationsskiftebeskatningen, og det er gift for de familieejede virksomheder. Det, Mette Frederiksen nu foreslår, er et plaster på et åbent benbrud. Hvis man fra socialdemokratisk side vil gavne for de familieejede virksomheder, skal man helt skrinlægge planerne om at hæve afgiften," siger Anders Johansson.

Hvad mener du om princippet om at kunne betale skatten løbende af det overskud, man genererer?

"Uanset hvordan man betaler skatten, stiller det familieejede virksomheder ringere i forhold til udenlandske eller fondsejede virksomheder, der ikke bliver ramt af den her skat omkring hvert tyvende år."

Arvebeskatningen for virksomhedsoverdragelse er aktuelt på 6 pct., inden den ifølge den nuværende aftale lander på 5 pct. næste år.

Skatteminister afviser forhandlinger om lavere skat på virksomheders generationsskifter

Røde partier vil rulle Løkkes skattelettelser tilbage

Erhvervsliv savner private ambitioner i Løkkes plan for det offentlige

Topsøe-arving håber på genoplivelse af regler for arveskat efter nye signaler fra blå blok

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier