PolicyWatch

Finansminister: S griber pensionsfinansiering ud af den blå luft

S sætter tre milliarder af til lavere pensionsalder for nogle. Men det er meget dyrere, siger finansminister.

Finansminister Kristian Jensen (V) kritiserer finanseringen i Socialdemokratiets pensionsudspil. | Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Det skal være muligt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid. Men kun hvis man er nedslidt. 

Med det budskab giver finansminister Kristian Jensen (V) en kold skulder til Socialdemokratiets forslag om at indføre en tidligere førtidspension, som borgerne skal have ret til, hvis de lever op til nogle bestemte kriterier - uanset om de nedslidte eller ej.

"Økonomien er uklar, og finansieringen er rigtig uklar," siger Kristian Jensen om Socialdemokratiets forslag.

"Hvis pensionsalderen for faglærte og ufaglærte falder med tre år, koster det over fem milliarder kroner. Det er penge, der bliver taget ud af den velfærd, vi kunne give, den sundhed og den ældrepleje, vi kunne have."

Socialdemokratiet har sat tre milliarder kroner af til sit forslag. Pengene skal blandt komme fra højere skat på store aktieindkomster og fra et ekstra "samfundsbidrag" fra den finansielle sektor.

"De finansieringskilder, de peger på, er fuldstændig uklare og grebet ud af den blå luft. Det minder mig mest af alt om de 12 minutter, der skulle finansiere deres luftige planer tidligere."

Men en skat på kapitalgevinster og et samfundsbidrag fra den finansielle sektor - hvad er der ukonkret ved det?

"Hvad er det for et samfundsbidrag? Hvordan skal det opkræves? Hvem skal betale det? Hvad er det for nogle finansielle virksomheder, der skal bidrage? Det er der ikke nogen svar på," siger Kristian Jensen.

Socialdemokratiets forslag handler om, at man skal kunne lade sig pensionere et antal år - for eksempel to eller tre - før den almindelige folkepensionsalder, hvis man lever op til nogle objektive krav.

Det vigtigste af dem er, at man skal have været længe på arbejdsmarkedet - over 40 år, muligvis mere. Kristian Jensen oplyser, at der tidligere har været regnet på en tilsvarende model tilbage i 2011.

Det er derfor, han har tal for, hvad konsekvenserne kan være, forklarer han. 

"Sætter man pensionsalderen ned, kan det blive rigtig, rigtig dyrt. Hvis man fremskriver regningen til 2035, vil regningen for forslaget her blive langt større, op over 11 milliarder kroner i 2035."

Men hvis man forholder sig til det principielle - at pensionsalderen er for høj, og det er for hårdt for nogle - hvad mener du så om det spørgsmål?

"Jeg mener, at det skal være muligt at trække sig tilbage før tid, hvis man er nedslidt," siger Kristian Jensen.

"Men idéen om, at man skal sænke pensionsalderen generelt, betyder bare, at det vil koste penge, uden at det betyder noget for dem, der måtte være nedslidte," fortsætter finansministeren.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier