Troels Lund: Der er lagt op til svære pensionsforhandlinger

Partierne skal være mere konkrete om, hvordan de vil sikre nedslidte tidligere pension, siger beskæftigelsesministeren.
Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister (V).
Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister (V).
AF RITZAU

Der skal tages bedre hånd om de borgere, der er nedslidte efter mange år på arbejdsmarkedet. 

Det er alle Folketingets partier enige om. 

Men efter torsdagens møde, hvor partierne bag velfærdsforliget fra 2006 samlede sig for at tale om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, forudser beskæftigelsesministeren, at det bliver vanskelige forhandlinger. 

"Men nu synes jeg ikke, man skal hænge med mulen og i stedet glæde sig over, at vi har haft nogle konstruktive forhandlinger i dag," siger Troels Lund Poulsen (V)

Pensionsalder og tilbagetrækning står højt på den politiske dagsorden.

For blot et par uger siden præsenterede Socialdemokratiet et pensionsudspil, der skal gøre det muligt for nedslidte at gå på pension tidligere.

Den del erklærede Dansk Folkeparti sig enig i, og kort efter meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud, at han vil indkalde til forhandlinger om pension.

"Vi bliver nødt til at høre noget mere konkret fra partierne, så vi har et grundlag at have en diskussion ud fra," siger ministeren. 

"Der er for mange fugle på taget. Men mon ikke vi nok skal få fanget nogle af de fugle i løbet af forhandlingerne." 

Fra Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand, lyder det, at hun er glad for, at alle partier nu bruger tid på at diskutere pension. 

"Men jeg sad ikke over for en regering, der sagde 'Top, Mette, lad os lave en aftale'," lyder det fra S-formanden, som spår, at der er lang vej til en stor forkromet aftale om tidligere tilbagetrækning. 

Hun mener, at det er interessant at diskutere, hvilke brancher tidligere pension skal omfatte. 

"Det vigtigste for os er, at det bliver en ret til tidligere folkepension. Men vi har også siddet og kigget på brancher. Vi kan se, at der er en sammenhæng mellem dem, der arbejder i mange år, og er i nedslidende brancher," siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger efter mødet, at partiet gerne vil se på en kombinationsmodel, hvor man både tager branchen og antal år på arbejdsmarkedet i betragtning. 

Pressen vil vide, hvilke brancher Dansk Folkeparti mener, det bør gælde. Men der er behov for en kulegravning af området, inden det spørgsmål kan besvares, siger Thulesen Dahl.

"Vi mener, at der er mulighed for at vi statistisk kan se på, hvilke grupper som bliver mere nedslidte end andre," siger Kristian Thulesen Dahl.

Partiets hovedfokus retter sig dog mod medlemmer af 3F og FOA, siger han.

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også