PolicyWatch

Cepos: Regeringen får for lidt ud af skattelettelser

Regeringens skattelettelser for 27 mia. kr. på ti år giver ikke nok øget arbejdsudbud, mener den liberale tænketank Cepos.

Mads Lundby Hansen, Cepos. | Foto: PR

Til trods for, at regeringen gentagne gange har gennemført skattelettelser, er arbejdsudbuddet kun fået et begrænset løft opad, mener den liberale tænketank Cepos.

Det skriver Berlingske.

Som PolicyWatch skrev for et par uger siden, viser en opgørelse fra Skatteministeriet, at der er lavet aftaler om skattelettelser for 27 mia. kr. fra 2015 og frem mod 2025. Nu har Cepos regnet på tallene, og det regnestykke viser, at skattelettelserne har øget arbejdsudbuddet med 4100 personer, mens Helle Thorning-Schmidts (S) regering gennemførte skattelettelser for 4,5 mia. kr., som hævede arbejdsudbuddet med 16.000 personer.

"Sammenlignet med tidligere regeringer har Løkke siden 2015 gennemført relativt store skattelettelser. Skattelettelserne øger danskernes rådighedsbeløb, og det er godt. Men mange af lettelserne giver meget lidt arbejdsudbud og vækst for pengene. Det handler blandt andet om boligjobordning, aktiesparekonto og jobfradrag," siger Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen, til Berlingske.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) begrunder det lave udbytte i forhold til arbejdsudbud med, at regeringen for eksempel var nødt til at droppe sine planer om at lette topskatten. 

Ud af de 27 mia. kr. mangler 9 mia. kr. endnu at blive gennemført frem mod 2025. I forbindelse med, at Skatteministeriet kom med sin opgørelse, sagde Karsten Lauritzen til PolicyWatch, at de 9 mia. kr. er et minimumsbeløb, og at han håber på yderligere skattelettelser, hvis regeringen genvinder magten ved det kommende folketingsvalg.

"Hvis den borgerlige regering bliver genvalgt, er det det, man har garanti for, at man får. Hvis der kommer en anden regering, kan det være, at de penge går til noget andet, fordi de røde har annonceret en anden skattepolitik end den, den nuværende regering fører," sagde Karsten Lauritzen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier