PolicyWatch

Støjberg presser S: Sender brev for at få svar om udenlandsk arbejdskraft

Integrationsministeren kræver nu et klart svar fra S på, hvilke forslag om udenlandsk arbejdskraft partiet støtter. Det tegner til, at flere af regeringens rekrutteringsforslag kan gennemføres.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) gør klar til at dele forslag om udenlandsk arbejdskraft op. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

Integrationsminister Inger Støjberg (V) vil nu finde papir, frimærker og kuvert frem for at nå frem til en aftale om mere udenlandsk arbejdskraft til danske virksomheder.

Det kom frem torsdag under førstebehandlingen af regeringens forslag om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft.

"Efter at have hørt Mattias Tesfaye (integrationsordfører for Socialdemokratiet, red.) her i dag, har jeg nu besluttet, at jeg vil sende et brev til Socialdemokratiet, hvor jeg vil bede Socialdemokratiet om at pege præcist på, hvilke elementer af lovforslaget, man kan se sig selv være med i. Så vil jeg efterfølgende opdele lovforslaget, så Socialdemokratiet kan komme til at stemme for de elementer, man i dag sporadisk har tilkendegivet, at man vil deltage i," sagde Inger Støjberg torsdag eftermiddag fra Folketingets talerstol.

"Alt, der kan komme med fra det her lovforslag, vil være en skridt i den rigtige retning, om end jeg synes, det hele naturligvis skal vedtages," fortsatte hun.

Et usædvanligt forløb

Mens erhvervsorganisationer og virksomheder i månedsvis har tryglet om at få lempet på reglerne i jagten på mere udenlandsk arbejdskraft, har et usædvanligt forløb fundet sted på Christiansborg.

Det startede i oktober, hvor Inger Støjberg og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fremlagde 21 forslag til lempeligere regler for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft.

Alt, der kan komme med fra det her lovforslag, vil være en skridt i den rigtige retning, om end jeg synes, det hele naturligvis skal vedtages.

Inger Støjberg (V), integrationsminister

Flere af de største elementer i udspillet var helt uspiselige for et flertal i Folketinget. Det drejer sig bl.a. om at sænke beløbsordningen, så udlændinge kan få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, hvis de kan finde et job til en årsløn på 350.000 kr. mod 425.000 kr. i dag.

Andre elementer i udspillet, der primært handler om at rydde op i administrativt bøvl i forbindelse med at skaffe udenlandsk arbejdskraft, var der til gengæld flertal for. Men regeringen valgte i efteråret at droppe forhandlingerne, fordi for store dele af udspillet ikke havde politisk opbakning.

Alle partier er delvist enige

Udspillet skulle i stedet behandles i Folketingssalen, og førstebehandlingen fandt altså sted torsdag. Forslaget havde udover regeringspartierne kun opbakning fra De Radikale og Alternativet, og dermed er der et flertal imod regeringens samlede udspil.

Alle partier – Fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti – gav dog udtryk for, at de kan stemme for flere af de initiativer, som er med i regeringens udspil. Andre initiativer blokerer dog for, at det kan lade sig gøre i den nuværende form.

Det er netop derfor, at regeringen nu vil forsøge at få en mindre pakke igennem, end den havde håbet på.

Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet gjorde det i folketingssalen klart, at han "vil finde brevåbneren frem" for at se på det brev, som Inger Støjberg vil sende. Mattias Tesfaye understregede også, at Socialdemokratiet er for en række af regeringens forslag.

"Det gælder f.eks. forenkling af reglerne for forskere og studerende, ligesom det gælder smidigere regler for etableringsophold i Danmark, og hjælp til virksomheder, så de ikke uforvarende kommer til at ansætte ulovlig arbejdskraft. Det er relevante problemstillinger og gode forslag. Regeringen kender godt vores synspunkter omkring de her ting," sagde Mattias Tesfaye i Folketingssalen.

S var for 15 af 21 forslag

Allerede i slutningen af oktober, efter forhandlingerne om udenlandsk arbejdskraft var brudt sammen, bad PolicyWatch blandt andre Mattias Tesfaye om at krydse af, hvilke af de 21 forslag fra regeringen, han kunne støtte.

Dengang støttede socialdemokraten 15 ud af 21 forslag, mens han var åben for at diskutere yderligere to forslag. Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, var positiv over for fem forslag, skeptisk over for seks forslag, imod ni af forslagene og for dele af et enkelt forslag.

 

Se listen med svarene fra S og DF fra oktober herunder (artiklen fortsætter under grafikken).

PolicyWatch har forsøgt at få en kommentar fra Mattias Tesfaye for at høre, om han stadig støtter de 15 forslag, han støttede i oktober. Tesfaye er torsdag ikke vendt tilbage på PolicyWatchs henvendelser.

SF vil også have et brev

SF's integrationsordfører, Karsten Hønge, opfordrede Inger Støjberg til at sende brevet til flere, så en aftale om udenlandsk arbejdskraft kan få større opbakning.

"Når nu ministeren skal hen til portomaskinen, vil ministeren så ikke være sød også at sende det samme brev til SF," sagde Karsten Hønge.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen forventer, at Socialdemokratiet vil være for flere af regeringens forslag om udenlandsk arbejdskraft end DF, og derfor vil han forbeholde sig retten til at dele Socialdemokratiets forslag op endnu en gang.

"Selvom ministeren laver nogle ændringsforslag på baggrund af et brev fra Socialdemokratiet, så vil der stadig være mulighed fra Dansk Folkepartis side for at sortere videre i det. Så det, ministeren vil dele op for at få Socialdemokratiet med, kan vi jo godt dele endnu mere op," siger Martin Henriksen til PolicyWatch.

Selvom erhvervslivet hele tiden har krydset fingre for, at beløbsordningen kunne sættes ned, så kommer det ikke til at ske, da der ikke er skyggen af politisk flertal for det.

Linda Duncan Wendelboe, chef for global talent i Dansk Industri, håber nu på, at politikerne trods alt kan blive enige om at gennemføre så meget som muligt af regeringens rekrutteringsudspil.

"Vi opfordrer samtlige politikere til at blive enige om at gennemføre mest muligt af det lovforslag, som er blevet lagt frem. Der er flere vigtige steder at tage fat – også med at fjerne de unødige administrative byrder for virksomhederne, når de skal rekruttere i udlandet," lyder det i en kommentar fra Linda Duncan Wendelboe.

S og R til regeringen: Hvorfor har I ikke gennemført forslag om udenlandsk arbejdskraft for længst?

Advarsel til Støjberg: Mangel på respekt at lempe regler for udenlandsk arbejdskraft uden om Folketinget 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier