S-forslag om skat på banker kan skubbe regning over på boligejere

Det kan resultere i højere renter for boligejere, hvis Socialdemokratiets ønske om at lægge en ny skat på bankerne bliver realiseret, vurderer Finansministeriet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis Socialdemokratiets plan om en ny skat på bankerne for 1,5 mia. kr., der er en del af partiets pensionsudspil, bliver ført ud i livet, kan det resultere i, at boligejernes huse og lejligheder bliver mindre værd, mens de skal betale højere renter. Det skriver Børsen.

Udmeldingen kommer fra Finansministeriets embedsmænd i et svar til Finansudvalget. Vurdering er, at skatten vil få bankerne til at hæve priserne, hvilket kan betyde en rentestigning på 0,1 procentpoint, mens boligpriserne falder 0,5 til 1 pct. Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) kan Socialdemokratiets løfte til borgerne, om at bank-skatten ikke vil ramme lønmodtagerne, dermed ikke efterleves.

"Jeg har forståelse for ønsket om, at bankerne skal bidrage mere til samfundet. Men udfordringen ved at indføre den skat, Socialdemokratiet vil, er jo, at regningen bliver overvæltet direkte til dem, der er kunder i bankerne. Det vil blive boligejerne og ikke bankernes aktionærer, der kommer til at betale," siger Karsten Lauritzen til Børsen. 

S-formand, Mette Frederiksen, afviser dog, at regningen behøver ende hos kunderne. Bankerne bør i stedet bruge deres overskud til at betale ekstraregningen, lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også