PolicyWatch

S-forslag om skat på banker kan skubbe regning over på boligejere

Det kan resultere i højere renter for boligejere, hvis Socialdemokratiets ønske om at lægge en ny skat på bankerne bliver realiseret, vurderer Finansministeriet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis Socialdemokratiets plan om en ny skat på bankerne for 1,5 mia. kr., der er en del af partiets pensionsudspil, bliver ført ud i livet, kan det resultere i, at boligejernes huse og lejligheder bliver mindre værd, mens de skal betale højere renter. Det skriver Børsen.

Udmeldingen kommer fra Finansministeriets embedsmænd i et svar til Finansudvalget. Vurdering er, at skatten vil få bankerne til at hæve priserne, hvilket kan betyde en rentestigning på 0,1 procentpoint, mens boligpriserne falder 0,5 til 1 pct. Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) kan Socialdemokratiets løfte til borgerne, om at bank-skatten ikke vil ramme lønmodtagerne, dermed ikke efterleves.

"Jeg har forståelse for ønsket om, at bankerne skal bidrage mere til samfundet. Men udfordringen ved at indføre den skat, Socialdemokratiet vil, er jo, at regningen bliver overvæltet direkte til dem, der er kunder i bankerne. Det vil blive boligejerne og ikke bankernes aktionærer, der kommer til at betale," siger Karsten Lauritzen til Børsen. 

S-formand, Mette Frederiksen, afviser dog, at regningen behøver ende hos kunderne. Bankerne bør i stedet bruge deres overskud til at betale ekstraregningen, lyder det.

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier