En del af Watch Medier

PolicyWatchsøndag29. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
08.03.2019kl. 08.04

Aftale på vej om overskudsvarme: Baner vejen for to nye afgifter

Et flertal i Folketinget vil gøre det mere attraktivt for industrivirksomheder at sende deres overskudsvarme ud i fjernvarmenettet til forbrugerne. Der tegner sig en model, hvor energieffektive virksomheder bliver certificerede til lavere afgifter ved salg af overskudsvarme.
Jens Joel (S). | Foto: Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
af ANDREAS LØNSTRUP

På Christiansborg forhandler forligskredsen bag sommerens energiforlig, samtlige Folketingets partier, i øjeblikket om at omlægge afgifterne på salg af overskudsvarme, så flere virksomheder vælger at sælge overskudsvarmen videre til landets fjernvarmeanlæg.

Der tegner sig et flertal for en ny ordning med to afgifter: En lav afgift for virksomheder, der lader sig certificere og bevise, at deres produktion af overskudsvarme er energieffektiv, og at der ikke tilføjes ekstra energi til produktionen af for at lave mere overskudsvarme – såkaldt falsk overskudsvarme.

Samtidig skal der laves en højere afgift til de virksomheder, der ikke vil lade sig certificere.

"Socialdemokratiet har stået benhårdt på, at vi vil have en certificeringsordning, men vi har ikke været alene. Det er også det, industrien har sagt, og det er det, fjernvarmebranchen har sagt," siger Jens Joel, der er energi- og klimaordfører i Socialdemokratiet, til PolicyWatch.

"Ideen er én afgift for certificerede og en én afgift for dem, der ikke lader sig certificere. Certificeringen skal sikre energieffektiviten, og så kan man eventuelt indføre en bagatelgrænse for små anlæg så du ikke behøver at lade dig certificere, hvis du er en helt lille virksomhed. Man få forenklet systemet, og man får udnyttet mere overskudsvarme til gavn for klima og varmeforbrugere," siger Jens Joel.

Der er behov for, er at en virksomhed, der gerne vil sælge sin overskudsvarme billigt, skal kunne redegøre for, at den har lavet de energieffektive investeringer.

Christian Poll, energiordfører i Alternativet.

PolicyWatch har været i forbindelse med energiordførerne fra Dansk Folkeparti, Alternativet og De Radikale, der ligeledes bakker op om en certificeringsordning.

"Vi har brug for er en mekanisme, der kan minimere andelen af falsk overskudsvarme. Der er behov for, at en virksomhed, der gerne vil sælge sin overskudsvarme billigt, skal kunne redegøre for, at den har lavet de energieffektive investeringer, som man kan forvente af en virksomhed, der er helt fremme på beatet inden for dens branche," siger Christian Poll, energiordfører i Alternativet.

Da forhandlingerne endnu ikke er afsluttet er det for tidligt at sige, præcis hvordan en eventuel certificeringsordning vil komme til at se ud. Forhandlingerne genoptages i næste uge, hvor en aftale muligvis kan lande.

Fakta: Falsk versus ægte overskudsvarme

Overskudsvarme er den varme, der er til overs efter produktion af varer. Det kan være ved produktion af cement eller glas, eller den varme, der opstår ved afkøling af madvarer i et supermarked eller af servere i et datacenter.

Den overskydende varme betegnes ofte som ”ægte overskudsvarme”, fordi der ikke tilføjes ekstra energi (brændsler eller el) til produktionen af varerne for at få overskudsvarmen ud.

Hvis der derimod tilføjes ekstra energi for at ”producere” overskudsvarme, kan man kalde det for falsk overskudsvarme eller decideret varmeproduktion.

Ved falsk overskudsvarme er der altså ikke tale om et overskudsprodukt.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Et hængeparti fra energiaftalen

Forhandlingerne om ny regulering af industrivirksomheders overskudsvarme er et hængeparti fra energiaftalen fra sommeren 2018. Som en del af aftalen blev alle Folketingets partier enige om at acceptere et årligt provenutab på 100 mio. kr. som følge af lavere afgifter på overskudsvarme.

Hver eneste dag producerer industrivirksomheder overskudsvarme, der fosser direkte op i atmosfæren – populært sagt fyrer virksomhederne for fuglene. Dansk Industri anslår, at danske forbrugere årligt betaler 1,6 mia. kr. for varme, der i stedet kunne komme direkte fra industrivirksomhederne. Samtidig kunne fjernvarmens samlede CO2-udledning reduceres med 20 pct.

Partierne har dog hidtil ikke kunne nå til enighed om en model for de nye afgifter på overskudsvarme, og indtil for nyligt har forhandlingerne stået helt stille, siden partierne senest opgav at nå hinanden tilbage i september.

Organisationer bakker op

Skatteministeriet lagde i forbindelse med energiaftalen op til en løsning med én fælles afgift på overskudsvarme med en fælles sats på 20,5 kr. per GJ.  

"Det er ikke nogen hemmelighed, at det har vi været direkte uenige i – vi synes, det er et skadeligt forslag med sådan en ensartet sats, og i stedet har vi så foreslået at man dels prøvede at lave en certificeringsordning for allerede aftalebaserede virksomheder, hvor man så også kan få en godkendelse eller en certificering for at det restvarme, man har, det også er ægte," siger Troels Ranis, der er branchedirektør i Dansk Industri.

PolicyWatch har foruden Dansk Industri talt med Dansk Fjernvarme, der også taler for en certificeringsordning.

Troels Ranis forklarer, at virksomheder over hele landet i øjeblikket afholder sig fra at investere i den infrastruktur, der skal til for at sælge overskudsvarme, fordi tilbagebetalingstiden er for lang med de nuværende afgifter.

Forhandlingerne skrider fremad, og jeg håber, at vi inden længe kan lande en solid og bred aftale med Folketingets partier.

Karsten Lauritzen (V), skatteminister.

En fælles sats på 20,5 kr. per GJ., som Skatteministeriet har lagt op til vil betyde, at mange virksomheder helt vil droppe at udnytte overskudsvarme, vurderer han.

"At bruge Skatteministeriets forslag vil være direkte samfundsskadeligt i forhold til at udnytte mere overskudsvarme fremadrettet. Så vil vi ende der, hvor vi desværre har været igennem en længere årrække, hvor vi ikke rykker os ud af stedet med hensyn til at opsamle spildenergi," siger Troels Ranis.

Det har onsdag ikke været muligt for PolicyWatch at få et interview med skatteminister Karsten Lauritzen (V), der leder forhandlingerne, men han har sendt følgende skriftlige kommentar:

"Jeg lytter selvfølgelig gerne til de ønsker som partierne og interesseorganisationerne har til, hvordan vi bedre kan udnytte overskudsvarmen. Vi forhandler lige nu med Folketingets partier om det, og for mig er det vigtigt, at vi finder den rigtige balance, hvor vi ikke tilskynder virksomhederne til at producere den såkaldte falske overskudsvarme, men reelt udnytter den overskudsvarme, de alligevel producerer til gavn for både forbrugerne og miljøet. Forhandlingerne skrider fremad, og jeg håber, at vi inden længe kan lande en solid og bred aftale med Folketingets partier," lyder det fra skatteministeren.

Relaterede artikler:

  • "Det koster penge at genanvende og sætte solceller op. Hvis der ikke er nogen vilje fra topledelsen, så kommer det ikke til at ske. Så bliver man nødt til at stille miljø-krav via lov," siger emea-chef i it-virksomheden VMWare, Louise Östrom. | Foto: PR

    Manglende klimakrav til nye datacentre vækker forargelse

    For abonnenter

  • Foto: Janus Engel/Polfoto

    Folketinget nærmer sig aftale om udnyttelse af industriens overskudsvarme

    For abonnenter

  • Foto: Andreasen Carsten, Jyllands-Posten

    Her er energibrancheorganisationernes juleønsker for 2019

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jens Dresling
Christiansborg

Statsminister står fast efter møde med kritisk bagland

Når man har ansvar, skal man også kunne træffe upopulære beslutninger, siger statsminister Mette Frederiksen.
  • Økonomer kalder det unødvendigt at afskaffe store bededag
  • Ellemann om ultimatum om store bededag: Vi er kommet videre
Pelle Dragsted, skatteordfører for Enhedslisten.. | Foto: Jens Dresling
Virksomheder

EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud

For abonnenter

I 2012 blev 94.000 optaget på en erhvervsuddannelse. Sidste år lød det tal på 64.000. Hos Dansk Erhverv mener man, at det blot viser behovet for handling og tiltag på området. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Virksomheder

Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år

Ifølge Aquaporin skal virksomhedens vandrensningsteknologi ses som et supplement til den kommunale vandrensning herhjemme. | Foto: Aquaporin/pr
Virksomheder

Forbrugerråd kritiserer Aquaporin for at være på kant med markedsføringsregler

For abonnenter

Foto: Pr / Ok
Virksomheder

OK skal opsætte ladestandere for Aarhus Kommune

For abonnenter

Transportminister Thomas Danielsen (V) kan ikke love en milliardstor hjælp til transportbranchen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Christiansborg

Minister afviser brancheudspil: Regeringen har ingen planer om milliardpulje til grønne lastbiler

For abonnenter

Læs også

Analysechef i ATP, Michael Jørgensen, mener, at det er på tide at få genoptaget diskussionen om fremtidens pension. | Foto: PR/ATP
Virksomheder

Ny rapport: To knaster skal høvles af for at bevare opbakningen til pensionssystemet

I ny rapport om pensionssystemets aktuelle sundhedstilstand peger ATP på to spørgsmål, der skal tages livtag med. Begge fik også Pensionskommissionens opmærksomhed sidste år.

For abonnenter

Gebyrindtægter udgør i dag tæt på halvdelen af bankernes samlede netto rente- og gebyrindtægter. | Photo: Lærke Posselt
Virksomheder

Tæt på fordobling: Banker har sendt gebyrindtægter på himmelflugt

Bankernes gebyrindtægter er vokset markant, siden negative renter blev introduceret. Forbrugerrådet vil have gebyrer rullet tilbage, mens banklobby kalder stigning ”nødvendig.”

For abonnenter

Photo: Pr / Ancotrans
Virksomheder

Nyt brancheudspil foreslår milliardpulje til køb af grønne lastbiler

Skal der gang i den grønne omstilling af den tunge transport, er der brug for et statsligt skub. Derfor foreslår Dansk Erhverv, Volvo og Rådet for Grøn Omstilling en ny støtteordning på 2 mia. kr.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Statsminister står fast efter møde med kritisk bagland – 11.00
  • Forbrugerråd kritiserer Aquaporin for at være på kant med markedsføringsregler – 27. jan.
  • EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud – 27. jan.
  • Borgmester vil mindske antallet af parter bag Aarhus Letbane efter it-fejl – 27. jan.
  • Lokalforening kritiserer proces for Aarhus' nye renseanlæg – 27. jan.
  • OK skal opsætte ladestandere for Aarhus Kommune – 27. jan.
  • Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år – 27. jan.
  • Danske tankstationer i Forbrugerombudsmandens lys – 27. jan.
  • Fødevareministeren vil screene flere fødevarer for PFAS – 27. jan.
  • Tidligere DF-næstformand skal sikre brancheforening adgang til politikere – 27. jan.
Flere nyheder

Watch Job

  • Business Intelligence Specialist

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Head of Business Development

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Marianne Troelsen

mt@watchmedier.dk

Tlf.: +45 2049 8660

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge