PolicyWatch

Erhvervsorganisationer: Ny ordning risikerer at gå for langt

I de danske erhvervsorganisationer Dansk Industri og Dansk erhverv frygter man, at den nye aftale om seniorførtidspension sender for mange danskere ud af arbejdsmarkedet. Dansk Byggeri glæder sig over, at reglerne for fleksjob lempes.

Foto: PR/Dansk Industri

Mens der var stor glæde hos partierne bag torsdagens aftale om en ny seniorførtidspension, rynker man på øjenbrynene hos erhvervsorganisationerne, der repræsenterer danske virksomheder.

Som følge af aftalen får danskerne ret til at søge en forbedret seniorførtidspension. Beskæftigelsesministeriet forventer, at 17.000 danskere vil få mulighed for at komme tidligere på pension, når aftalen er fuldt indfaset og det forventes, at aftalen vil reducere arbejdsudbuddet med 800 personer.

I Dansk Industri påpeger fungerende direktør Kim Graugaard, at medarbejdere på over 60 år har stået for 1 ud af 3 nye arbejdspladser i Danmark siden 2013, og virksomheder over hele landet er dybt afhængige af de erfarne folk. Den nye ordning risikerer dog at gå for langt, mener DI.

"Det er klart, at vi som samfund skal tage hånd om de mennesker, som ikke kan arbejde. Men det har enorm stor betydning for danske virksomheder og dansk økonomi, at vi målretter hjælpen til de nedslidte. Derfor er det også vigtigt, at den nye seniorpension ikke trækker for mange arbejdsdygtige ældre ud af arbejdsmarkedet," udtaler Kim Graugaard.

Han understreger vigtigheden af, at partierne værner om Velfærdsaftalen fra 2006, som ifølge ham er helt central for dansk økonomi og velstand.

"Det har været fuldstændig afgørende for dansk økonomi og vores velstand og velfærd i dag, at et bredt og ansvarligt politisk flertal i 2006 gik sammen om den aftale, at danskerne skal arbejde lidt længere i takt med, at vi lever længere. Og det er vigtigt, at parterne bliver ved med at stå værn om det," lyder det fra Kim Graugaard.

Et skridt for langt

Heller ikke Dansk Erhverv er udprægede tilhængere af den nye aftale. Direktør Laurits Rønn understreger, at det ikke er i nogens interesse at tvinge syge mennesker til at arbejde og at det derfor i udgangspunktet er en god ide at justere seniorpensionsordningen.

"Men her er man lige gået et skridt for langt, fordi aftalen også vil trække seniorer ud af arbejdsmarkedet, som kan bidrage med en indsats, der gør en forskel," udtaler direktør i Dansk Erhverv, Laurits Rønn i en meddelelse.

Han tilføjer:

"Vi er bekymrede for den del af aftalen der betyder, at Velfærdsforliget skal tages op til fornyet overvejelse. Det er afgørende for virksomhederne, at der er klare rammer for mulighederne for at rekruttere og fastholde medarbejdere de kommende år, og en genforhandling af aftalerne om senere tilbagetrækning giver anledning til usikkerhed. Lempede regler for fastholdelsesfleksjob kan vi til gengæld godt bakke op om."

Brug for ældre på arbejdsmarkedet

Dansk Byggeri mener, at det er fornuftigt at indføre en seniorpension til de medarbejdere, der er slidt ned efter et langt arbejdsliv, før de når pensionsalderen. Her er man især tilfredse med at aftalen holder fast i, at tildelingen af seniorpensionen skal bero på en konkret vurdering af den enkeltes arbejdsevne.

"Vi har brug for, at de ældre bliver på arbejdsmarkedet. Men naturligvis skal medarbejdere, der er slidt ned, have mulighed for at trække sig tilbage. Vi kan dog godt være bekymrede for, om aftalen går for vidt, når mureren, der ikke længere kan lægge sten to dage om ugen, får ret til seniorpension – selv om han kan arbejde eksempelvis på virksomhedens lager eller i en anden jobfunktion," udtaler adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri i en meddelelse.   

Her er man også glade for den del af aftalen, der betyder, at reglerne for fleksjob lempes, så seniorer, der er i arbejde, med det samme kan komme i et fleksjob på deres nuværende arbejdsplads, hvis deres arbejdsevne bliver nedsat.

"Mange ældre faglærte har erfaring og kompetencer, som virksomhederne råber på. Derfor er vi glade for, at aftalen betyder, at ældre får mulighed for at arbejde flere timer og tjene mere ved siden af deres folkepension," udtaler adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. 

Mere fra PolicyWatch

Sundhedsaktører: Se digital sundhed som en investering

Regionerne skal have økonomiske rammer til at investere i nye digitale sundhedsløsninger, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne få behandling af høj kvalitet, lyder det fra blandt andet Dansk Erhverv og Danske Regioner.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier