PolicyWatch

Cheføkonom: Socialdemokraterne vil hæve skatten med 4 mia. kr. - og det kan stige til 11 mia. kr.

Den liberale tænketank Cepos har læst Socialdemokratiets politiske forslag og fundet skattestigninger for 4 mia. kr. Det kan stige til 11 mia. kr., hvis partiets ønske om en finansskat til EU bliver til virkelighed.

Mette Frederiksen vil hæve skatter for 4 mia. kr., viser en gennemgang, som Cepos har lavet. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Der kan ryge flere penge i statskassen fra stigende skatter i de kommende år, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, og Socialdemokratiet kan gennemføre alle sine politiske forslag efter folketingsvalget.

Ifølge Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, vil oppositionspartiet hæve skatter for i alt 4 mia. kr. Derudover taler Socialdemokratiet varmt om en finansskat i EU, som kan spytte 7 mia. kr. mere i den danske statskasse, hvis det bliver gennemført.

"Vi har været igennem de konkrete skatteforslag, som S har fremlagt i udspil siden valget i 2015. Optællingen viser, at der er tale om 13 forslag, der hæver skatten, og 3 forslag der sænker skatten. Det drejer sig bl.a. om forhøjelse af aktieskatten fra 42 til 45 pct., ny bankskat og højere arveskat. Bundlinjen er en samlet skattestigning på 11 mia. kr.," " udtaler Mads Lundby Hansen i en pressemeddelelse, hvori han fortsætter:

"4 mia. kr. kommer fra forslag som f.eks. skat på arbejdsgiverbetalt telefon, højere aktieskat fra 42 til 45 pct., højere renteskat fra 42 til 52 pct., højere arveafgift, højere skat på banker mv. 7 mia. kr. kommer fra partiets tilslutning til EU's finansskat. Dette blev senest forslået af S i efteråret 2018 i udspillet; ”Danmark er for lille til store forskelle."

Børsen har forelagt tallene for finansordfører Benny Engelbrecht (S):

"Vi har lagt vores forslag åbent frem, og det rammer jo ikke helt almindelige danske lønmodtagere. Vi har foreslået at rulle de meget store skattelettelser tilbage, som blev givet til de allerrigeste tilbage i 2009 af Lars Løkke Rasmussen," siger Benny Engelbrecht til avisen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier