PolicyWatch

Løkke skifter hest: Regering over midten er ny førsteprioritet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ikke længere som førsteprioritet at danne en borgerlig regering efter valget. Nu skal regeringen laves henover midten, lyder det fra Venstre-formanden.

Lars Løkke Rasmussen skifter spor og har som førsteprioritet at danne en regering over midten. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Med under et døgn til, at danskerne skal til stemmeurnerne, kaster statsminister Lars Løkke Rasmussen et nyt og markant budskab ind i valgkampen.

Det er ikke længere V-formandens førsteprioritet at danne en borgerlig regering efter valget. Lars Løkke Rasmussen vil hellere danne en regering over midten i dansk politik for at holde yderfløjene uden for indflydelse.

Det siger Lars Løkke Rasmussen til TV2.

"Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier henover midten," siger Lars Løkke Rasmussen til TV2.

"Der er brug for samling på midten," fortsætter han.

Allerede i valgkampens indledning luftede Lars Løkke Rasmussen tanker om, at Socialdemokratiet og Venstre muligvis skulle gå i regering sammen efter valget.

Det skete i bogen Befrielsens Øjeblik, der er skrevet af Kirsten Jacobsen. Dengang var det dog stadig Lars Løkke Rasmussens førsteprioritet at danne en borgerlig regering, men den plan er altså nu lagt på hylden. Lars Løkkes tanker blev straks pandet ned af Mette Frederiksen, der går til valg på at danne en ren S-regering.

Omvendt har tankerne fået ros af både Kristian Thulesen Dahl (DF) og senest i dag i Jyllands Posten siger Martin Lidegaard, næstformand hos De Radikale, at en SV-regering er et "drømmescenarie."

Erhvervsledere bakker op

Da Lars Løkke Rasmussen første gang luftede tankerne om en regering over midten, fik det ros fra erhvervslivets side.

"Som erhvervsleder er det at fortrække, at vi har en regering, som er sammensat på et stabilt grundlag. En regering hen over midten vil betyde, at der kan gennemføres politik, som er langsigtet, og det, tror jeg, er godt både for landet som helhed og i hvert fald set med et erhvervsperspektiv," sagde Lars-Peter Søbye, topchef i Cowi samt formand i Dansk Industri til PolicyWatch for tre uger siden og tilføjede:

"Det er godt for os som virksomheder, fordi så ved vi, at pejlemærkerne for, hvordan vi kan udvikle og drive vores virksomheder er langsigtede uafhængigt af, hvad det er for en regering, der sidder efter et kommende valg. Derfor er en regering hen over midten noget, som ville være attraktivt set fra min stol som erhvervsleder."

Samme toner lød dengang fra Flemming Bendt, der er adm. direktør i ISS Danmark.

"Brede forlig og en bredt funderet regering kan give erhvervslivet stabilitet. Det vil være rigtigt godt. En regering, som går hen over midten med et flertal kan sikre, at man får gode, brede, fornuftige løsninger, som holder på den lange bane. Det vil understøtte væksten i det danske erhvervsliv og dermed også for velfærden - det er jeg slet ikke i tvivl om vil være positivt for danske virksomheder," sagde Flemming Bendt til PolicyWatch.

Den seneste meningsmåling fra Ritzau Index, der er et vægtet gennemsnit af en række målinger, viser, at Venstre, De Radikale og Socialdemokratiet lige nu står til at få 97 mandater.

Spørgsmålet er, om De Radikale vil undlade at vælte Lars Løkke Rasmussen, hvis blå blok plus De Radikale får et flertal efter onsdagens valg.

Lige nu står blå blok i form af V, K, LA, DF og Nye Borgerlige plus De Radikale til at få 86 mandater.

Mere fra PolicyWatch

Presset jysk havn overtages af kommune

Gældsplagede Hanstholm Havn overgår nu fra at være en selvstyrehavn til en kommunal havn. Ifølge TV Midtvest står kommunen dermed over for et kassetræk til havnen på i alt 175 mio. kr. ved udgangen af 2025.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier