PolicyWatch

Mulige støttepartier øger pres på S for kørselsafgifter

S er skeptisk, men partierne, der skal udgøre parlamentarisk grundlag, vil have gang i debat om roadpricing.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En ny regering bør med det samme tage hul på arbejdet med kørselsafgifter frem for at vente på en rapport fra Transportkommissionen.

Sådan lyder det fra flere af de partier, der skal udgøre det parlamentariske grundlag for en S-regering, skriver Politiken.

Ifølge politisk ordfører Pernille Skipper fra Enhedslisten er kørselsafgifter - eller roadpricing - "uundgåeligt", hvis benzin- og dieselbiler i de kommende år skal erstattes af grønne alternativer, uden at staten hvert år mister indtægter i milliardklassen.

Uklar metode

I en klimaplan frem mod 2030 har partiet foreslået, at det på sigt skal koste 1,25 kroner per kilometer i byer samt 50 øre på motorvej og 10 øre på øvrige veje.

"Vi er meget åbne over for at diskutere modellen. Men der skal findes en model for roadpricing," siger Pernille Skipper.

Hun ønsker, at en ny regering sætter gang i det indledende arbejde med det samme.

Et bredt flertal i Folketinget er enige om, at transportsektoren skal omkalfatres. Men metoden og finansieringen er uafklaret. 

Ifølge politisk ordfører og klimaordfører Rasmus Nordqvist fra Alternativet er det et problem, at skiftende regeringer udskyder de svære beslutninger. 

"Vi ved, at det her foregår. Vi har tidligere fået det anbefalet af kloge folk. Lad os nu komme i gang," siger Rasmus Nordqvist til Ritzau.

Anden beskatning

SF vil afdække mulighederne for roadpricing i byerne og andre områder med trængsel. Politisk ordfører Karsten Hønge ser ingen grund til at lade det indledende arbejde afhænge af kommissionen.

"Man skal sætte den her proces i gang så hurtigt som muligt," siger han til Politiken.

Hos Radikale har politisk leder Morten Østergaard over for Ritzau 8. juni kaldt roadpricing "uundgåeligt".

"Vi skal finde en anden måde at beskatte bilisterne på, og roadpricing er en gammel radikal tanke," sagde han.

Socialdemokratiet har løbende været skeptisk. På et spørgsmål om, hvorvidt partiet har overvejelser om, at roadpricing kan være med til at sikre et provenu til statskassen, svarer S-formand Mette Frederiksen nej. 

Hun er fortsat skeptisk.

"Det synes vi, der er nogle store udfordringer forbundet med," siger hun til Politiken.

/ritzau/

Mette Frederiksens støttepartier presser på for højere afgifter på sorte biler

Enhedslisten vil afværge klassiske reformer med nyt udspil 

Mere fra PolicyWatch

Klimarådet: Fjernvarme skal udrulles hurtigere

Der skal prioriteres hårdere mellem fjernvarmeprojekterne, og udrulningen skal være hurtigere, så folk ikke fortsætter med gas som varmekilde eller investerer i varmepumper. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra Klimarådet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier