PolicyWatch

Engell: Rokade i Venstre styrker Ellemann-Jensens formandsdrømme

Venstre har mandag gjort Ellemann-Jensen til politisk ordfører og Kristian Jensen til gruppeformand.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Jakob Ellemann-Jensen rykker op i magthierarkiet i Venstre, da han mandag er blevet gjort til politisk ordfører, mens folketingsgruppen har valgt næstformand Kristian Jensen til gruppeformand.

Det styrker Ellemann-Jensens chancer, hvis han en dag vil være formand for Venstre, når Lars Løkke Rasmussen (V) engang i fremtiden vælger at gå af som formand.

Det er Ellemanns endelige gennembrud, mener politisk kommentator Hans Engell.

"Ellemann er den, der får den største forfremmelse, og han rykker nu op i Venstre. Han var ikke blandt topministrene, men får nu en meget synlig post. Det placerer ham helt i toppen af Venstre," siger han.

Venstres folketingsgruppe konstituerede sig mandag efter folketingsvalget 5. juni, hvor blå blok mistede magten.

Jakob Ellemann-Jensen har før været politisk ordfører, men tog imod posten som miljø- og fødevareminister, da han blev tilbudt den, da Venstre sad i regering.

Nu sidder Venstre i opposition, og en masse tidligere topministre kunne have indtaget posten som politisk ordfører, men det blev Ellemann-Jensen, der løb med den.

Iagttagere ser det som et forsøg fra Ellemann-Jensen på at køre sig i stilling til at kunne gå efter formandsposten en dag og derved udfordre næstformand Kristian Jensen.

Diskussionen om Venstres fremtidige formand er blusset op på ny, fordi Løkke i valgkampen udgav en samtalebog, hvor han udtrykte, at det ikke var givet, at næstformanden skulle være formand.

Alle betydningsfulde poster ses - også internt i partiet - i lyset af, hvem de holdt med under formandsopgøret i 2014, hvor Løkke og Jensen blev enige om en magtfordeling i partiet.

Mandagens konstituering er en salomonisk løsning, mener Hans Engell.

"Det er en fornuftig fordeling, og den de fleste havde forventet. Den løser ikke det afgørende spørgsmål om, hvorvidt Løkke er statsministerkandidat om fire år," siger Hans Engell.

Venstre peger på Jensen og Ellemann-Jensen i ny magtdeling 

Løkke: Jeg vil tage nøglerne til Statsministeriet tilbage

Løkke om vigtige Venstre-poster: En kæmpe opgave 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier