Støttepartier vil have løsning på lange betalingsfrister: Virksomheder kommer i klemme

Både Radikale Venstre og Enhedslisten mener, at der skal findes en løsning på diskussionen om lange betalingsfrister. Erhvervsministeren er åben for at kigge på flere modeller.
Victoria Velásquez, erhvervsordfører, Enhedslisten | Foto: PR-FOTO
Victoria Velásquez, erhvervsordfører, Enhedslisten | Foto: PR-FOTO

Det kan ikke nytte noget, at små virksomheder skal vente for længe på betalinger fra kunder. Sådan lyder det fra Enhedslisten og Radikale Venstre, der begge lægger op til, at der skal findes en politisk løsning på debatten om lange betalingsfrister, der blussede op i starten af året.

Enhedslisten vil have indført en regel om, at der maksimalt må gå 30 dage fra, at en virksomhed sender en faktura af sted, til den er betalt. Og partiet håber på opbakning fra et flertal af Folketinget så hurtigt som muligt.

"Vi håber, at vi kan få stemt det her igennem, lige så snart, Folketinget er samlet," siger erhvervsordfører i Enhedslisten, Victoria Velásquez, til PolicyWatch.

R: Går ud over de mindre virksomheder

Idéen om en fast 30-dages-regel stammer fra SMV Danmark, der længe har råbt op om problemet med lange betalingsfrister. I starten af året kom flere partier med Enhedslisten i spidsen på banen med støtte til forslaget.

Det blev dog aldrig til noget på grund af folketingsvalget, men nu er partiet igen klar til arbejde for en løsning.

"Det vil være virkelig positivt, hvis vi får en erhvervspolitik, der ikke kun er for de store, men som også er for de små og mellemstore virksomheder. Det er trods alt en virkelig stor del af dansk erhvervsliv," siger Victoria Velásquez.

Også Radikale Venstre mener, at problemet med for lange betalingsfrister er uholdbart.

"Vi vil gerne sørge for, at alle kan føre virksomhed. Og der er bare nogle virksomheder, der kommer rigtig meget i klemme, hvis der er nogle andre, der ikke betaler. Det er særligt de mindre virksomheder, det går ud over," siger partiets erhvervsordfører Katrine Robsøe.

Er I klar på at gå ind og lovgive om, at der maksimalt må gå 30 dage?

"Det er i hvert fald en af de ting, vi vil kigge på. Men det skal gøres, så der stadig er noget fleksibilitet. Det er også vigtigt, at vi sørger for, at de små ikke bliver trumfet af virksomheder uden for Danmark," siger hun.

Minister: Det bekymrer mig

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener også, at der er et problem, og han er åben for at kigge på mulige løsninger.

"Det bekymrer mig, når små og mellemstore virksomheder i Danmark oplever, at blandt andet lange betalingsfrister udfordrer dem på likviditeten. Der er mange håndtag, vi kan skrue på, for at afhjælpe problemet, og jeg er åben for at kigge på flere forskellige modeller," lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til Policywatch.

De Radikale mener også, at der er flere mulige veje at gå for at løse problemet, og partiet mener, det er tid til handling.

"Vi er klar til at kigge på det. Det kan ikke nytte noget, at de små og mindre virksomheder ikke kan få deres penge," Katrine Robsøe og fortæller at partiet derfor gerne vil kigge på, "hvordan vi sørger for, at betalingsfristerne ikke bliver absurd lange, men at de i højere grad bliver holdt på 30 dage."

Vente urimeligt lang tid

I Enhedslisten er man opsat på, at der skal findes en politisk løsning, fortæller Victoria Velásquez, der ikke mener, at det er nok eksempelvis at nedsætte et udvalg.

"Problemet er, at det ikke tager hensyn til, at nogle af de små erhvervsdrivende faktisk er ret klemt af, at der er nogen, der spekulerer i, hvornår pengene skal betales. Det er det, vi gerne vil have gjort op med," siger Victoria Velásquez og tilføjer:

"Men vi er klar på at mødes med de store interessenter og parter og høre, hvad de har af overvejelser."

Lisbeth Bech Poulsen, erhvervsordfører i SF, er ikke vendt tilbage på Policywatch henvendelse. Men i partiets erhvervsudspil fra maj i år, lyder det, at partiet ønsker at "fastsætte en lovbestemt betalingsfrist på maksimalt 30 dage."

"Denne ændring vil gøre det nemmere for SMV’erne at kræve deres ret, da de ikke kan blive fanget i en aftale, hvor de skal vente i urimeligt lang tid på deres betaling," lyder det fra partiet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også