PolicyWatch

Regeringen vil alligevel overholde EU-krav om øremærket barsel

Regeringen vil ikke søge dispensation fra EU-krav om øremærket barsel. Det var en misforståelse, lyder det.

Regeringen agter ikke at søge dispensation fra det EU-direktiv, der øremærker to måneder af orloven efter en fødsel specifikt til fædre. 

Det skriver ligestillingsminister Mogens Jensen (S), der tidligere har meldt det modsatte ud, på Twitter.

"For at udrydde alle misforståelser: Regeringen vil overholde og implementere direktivet om forældreorlov. Men vi skal videre med generel ligedeling af orlov med størst mulig fleksibilitet for familien," skriver Mogens Jensen.

Lørdag fortalte han til Politiken, at regeringen i stedet for at følge EU's retningslinjer ville gå efter at indføre en ordning, hvor fædre og mødre hver især som udgangspunkt får ret til 16 ugers orlov efter morens 14 ugers barselsorlov.

Det skulle være med en mulighed for at flytte ugerne, så de fordeles, som forældrene ønsker.

Regeringen ville formentlig også have haft svært ved at gå uden om EU-direktivet. Det vurderer Dorte Sindbjerg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Hun har fulgt debatten om direktivet tæt.

"Jeg har læst det grundigt igennem og kan ikke få øje på, hvor det skulle fremgå, at man skulle kunne få sådan en dispensation," siger Dorte Sindbjerg Martinsen til Fagbladet 3F.

Formålet med direktivet er at sikre en balance mellem arbejdsliv og privatliv for EU-borgere og at modarbejde ulighed mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet.

Hvis ikke faderen kan eller vil tage de to måneder, kan de ikke overtages af moren.

Ritzau arbejder på at få uddybende kommentarer fra ligestillingsministeren.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier