PolicyWatch

Tirsdag venter første store eksamen for DI's nye topchef

Analyse: DI-topchef Lars Sandahl Sørensen inviterer regeringen til et tæt grønt partnerskab med erhvervslivet i sin første politiske offensiv. Opgaven bliver alt andet end nem.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når Dansk Industris nye topchef Lars Sandahl Sørensen tirsdag for første gang taler på DI’s årlige topmøde, kommer han til at have både erhvervslivets og Christiansborgs udelte opmærksomhed.

Efter en måned i direktørstolen får Lars Sandahl Sørensen her mulighed for at sætte sin egen dagsorden. Han har valgt den grønne omstilling, og han håber, at han kan bruge topmødet til at sætte mere fokus på, hvordan virksomheder, politikere og borgere kan skabe en grøn omstilling af samfundet – uden at det går ud over væksten.

Emnet er oplagt, for hvis det lykkes for Sandahl at etablere sig som ambassadør for erhvervslivet på den grønne dagsorden, kan det blive en markant platform for ham og DI i de kommende år, hvor emnet også vil stå øverst på agendaen hos den nye S-regering.

Men Sandahl bevæger sig samtidig ind i et svært territorium. DI skal holde sammen på 11.000 medlemsvirksomheder, og de er ikke alle sammen lige begejstrede for den grønne dagsorden.

DI-topchefen har allerede valgt at give sin fulde støtte til regeringens ekstremt ambitiøse mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030, og dette mål kan drive kiler ind mellem de mange medlemmer af landets største erhvervsorganisation. I hvert fald tegner det til at blive en stor udfordring for Sandahl at skulle bygge bro mellem de virksomheder, der er længst fremme i den grønne omstilling, og de industrivirksomheder, der tegner sig for en solid del af Danmarks CO2-udslip.

For Sandahl bliver opgaven blandt andet at få kommunikeret, at klimaet er bedre tjent med at have miljøeffektive fødevarevirksomheder, flyselskaber eller cementvirksomheder i Danmark, end at de tilsvarende virksomheder ligger i Polen eller Rumænien.

Derudover skal han håndtere spørgsmålet om afgifter. Han ved nemlig godt, at hvis regeringen vil finansiere de grønne ambitioner ved at lægge afgifter og regulering ned over enkelte brancher eller ved at hæve skatterne, er det bestemt ikke sikkert, at alle 11.000 medlemmer af DI har lyst til at spille med på den grønne violin.

Af samme grund gjorde han i et interview med PolicyWatch for få dage siden en dyd ud af at understrege, at der fra Christiansborg skal investeres i uddannelse, forskning og kvalificeret arbejdskraft, hvis hans virksomheder skal løfte deres ansvar i den grønne omstilling ved at løbe risici og satse på nye teknologier.

Skal vinde politikernes ører

Når det gælder den grønne omstilling, har Sandahl den fordel, at han for få måneder siden selv sad som koncerndirektør i SAS, hvor han var med til at søsætte en klimastrategi, der skal gøre flyselskabet til et af verdens mest bæredygtige i 2030. Han kender derfor den opgave, som danske virksomheder enten er i gang med eller skal i gang med i de kommende år.

Men i modsætning til sin forgænger, eks-departementschefen Karsten Dybvad, færdes han ikke på samme måde hjemvant blandt politikerne og toppen af embedsværket. Derfor kommer han til at bruge meget tid på at opbygge forbindelser og tillidsforhold ikke mindst til den nye S-regering.

I den forbindelse skal han nok håbe, at han på topmødet kan opnå mere lydhørhed, end det var tilfældet sidste år, hvor Mette Frederiksen deltog som oppositionsleder. Her var hendes hovedbudskab, at hvis danske virksomheder manglede kvalificeret udenlandsk arbejdskraft – som var topmødets tema – ja, så kunne virksomhederne bare betale en ordentlig løn i stedet for at bede om billigere arbejdskraft.

Når det gælder den grønne omstilling, satser Sandahl på, at regeringen reelt vil række hånden ud og invitere til et partnerskab i stedet for – som det er sket i debatten om alt fra udenlandsk arbejdskraft, generationsskifteskat, arbejdsgiverbetalt telefon og skat på kapitalindkomst – blot at vende det døve øre til DI.

Skal styrke tilliden

Som om det ikke var nok, trænger endnu et presserende spørgsmål sig på hos DI-topchefen.

En Wilke-undersøgelse lavet for FSR – danske revisorer, viste forleden, at befolkningens tillid til erhvervslivet er faldet, bl.a. som en konsekvens af de meget omtalte sager om tårnhøje direktørlønninger i flere virksomheder og mediernes afdækning af sagen om hvidvask i Danske Bank.

På Twitter kaldte Lars Sandahls chef, DI-formand Lars-Peter Søbye, udviklingen for "bekymrende", og han fastslog, at det er afgørende, at moralen højnes, og at erhvervslivet lever op til samfundskontrakten.

Netop spørgsmålet om tillid er afgørende, hvis DI-topchefens ord fremover skal vægte tungt i forhold til befolkning, politikere og medier.

For at forstå, hvorfor det er vigtigt, behøver man blot at skrue tiden tilbage til valgkampen, hvor flere af landets mest toneangivende erhvervsledere i Berlingske udtrykte bekymring over en samfundsdebat, der i deres øjne var på afveje, og som næsten udelukkende handlede om at bruge penge frem for at skabe penge og vækst.

At være med til at genskabe tilliden til erhvervslivet bliver en af de vigtigste opgaver for Sandahl.

Ny topchef - nyt hold?

Internt i DI står Lars Sandahl Sørensen også overfor udfordringer.

Han har ikke ændret på ledelsesholdet i DI, der består af en række direktører og vicedirektører, og kritikere udefra har i flere omgange beskrevet DI som en tung og hierarkisk organisation. De næste måneder vil vise om Sandahl, ligesom konkurrenten Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv, vil ændre organisationen og skifte ud på en række topstillinger, eller om han tror, at forgængerens hold er det rigtige til at føre hans visioner ud i livet.

En ting er sikker: Hvedebrødsdagene er forbi.

Tirsdag træder Lars Sandahl Sørensen frem på scenen til DI-Topmødet, og her venter første store eksamen. 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier