PolicyWatch

Momssystem for udenlandske pakker er ramt af it-problemer

Regeringen håber, at manuel sagsbehandling kan sikre momsopkrævningen på titusindvis af udenlandske pakker, efter at der er opstået problemer med et nyt it-system.

Hver dag sorterer Postnord 38.000 pakker fra Kina på det internationale postcenter i Kastrup Lufthavn. Fra 2021 skal alle pakker momsbehandles. | Foto: Finn Frandsen

Problemer med et it-system, der skal håndtere moms på internationale kommercielle forsendelser fra 2021, skaber bekymring i dansk detailhandel.

Branchen har i årevis kritiseret, at udenlandske netbutikker kan sælge varer momsfrit til danske forbrugere, hvis værdien er under bagatelgrænsen på 80 kroner, mens danske butikker skal opkræve moms fra første krone.

Situationen har været medvirkende til, at billige varer fra primært Kina strømmer ind i Danmark, hvilket har fået de danske butikker protestere over for unfair konkurrence.

Af samme årsag ser de frem til, at bagatelgrænsen skal ophæves fra 1. januar 2021.

Afskaffelsen skal ledsages af et it-system, OSM2, som betyder, at virksomheder fremover selv skal opkræve moms og afregne den med skattemyndighederne i modsætning til i dag, hvor opgaven varetages af Postnord.

Men arbejdet er kommet for sent i gang, konstaterer Skatteministeriet i et notat til Folketingets Skatteudvalg, og ministeriet vurderer det derfor som sandsynligt, at det ikke når at blive klar inden deadline.

Ifølge notatet arbejder ministeriet på en "minimumsløsning" samt "forskellige håndteringsmuligheder af en eventuel forsinkelse med henblik på at sikre mindst mulig påvirkning af virksomheder og borgere".

Skatteministeriet oplyser, at man vil forsøge at løse problemet ved manuel sagsbehandling.

"Regeringen arbejder derfor ud fra, at vi når deadline, og at reglerne, herunder afskaffelsen af bagatelgrænsen, dermed kan træde i kraft som forudsat," oplyser ministeriet.

I Dansk Erhverv tvivler markedschef Lone Rasmussen på, at manuel sagsbehandling er nok. I øjeblikket kommer der gennemsnitligt 38.000 pakker dagligt ind i Danmark alene fra Kina. Langt størstedelen er angivet med en værdi på under 80 kroner, og de bliver således omdelt uden momsopkrævning, men det ændrer sig, når bagatelgrænsen bortfalder.

"Vi er bekymrede for at alternative systemer og manuel sagsbehandling ikke bliver effektiv og at udenlandske virksomheder kan fortsætte med at sælge til danske forbrugere uden at betale moms. Det er urimelig konkurrencevilkår og statskassen mister indtægter. Løsningen er at gennemføre den svenske model i Danmark – og jo før jo bedre," siger Lone Rasmussen.

I Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) opfordrer direktør Niels Ralund regeringen til at bede Postnord om at løse problemet.

Postnord har nemlig i forvejen et it-system i Sverige, der minder med OSM2, og det samme bør Postnord kunne indføre i Danmark evt. mod betaling, mener Niels Ralund.

"Politikerne kræver af virksomhederne, at de opfører sig ordentligt, og det gør de, men så må der også være forpligtelser den anden vej, og her beder vi bare om fair og lige konkurrence," siger Niels Ralund, der længe har frygtet, at OSM2 ikke kunne nå at blive klar inden deadline.

Johnson: Brexit-aftale er næsten er på plads

Formodede momssvindlere drev gæk med myndigheder i årevis 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier