PolicyWatch

Folketinget blev vildledt om CO2-regnestykke bag elkabel

Den tidligere energiminister blev oplyst om sort effekt af Viking Link, men fortalte Folketinget, at der ikke var regnet på det.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den tidligere energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) var orienteret om et regnestykke, der viste, at CO2-udledningen vil stige som følge af Viking Link-forbindelsen. Det går stik imod, hvad Folketinget har fået oplyst, viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået udleveret.

Viking Link er et kabel mellem Danmark og Storbritannien, som skal forbindes med den nye højspændingslinje gennem Vestjylland. I april 2017 modtog ministeriet en mail om, at Energinet var kommet frem til, at "CO2-niveauet øges" med 2,5 mio. tons årligt pga. Viking Link. Det blev skrevet ind i et talepapir, som blev forelagt og godkendt af Lars Chr. Lilleholt (V).

Den 29. oktober 2017 gav han tilladelse til at etablere Viking Link, og dagen efter spurgte DR, hvordan det vil påvirke CO2-udledningen. Ministeriet og Energistyrelsen formulerede et svar om, at "der er ikke foretaget en samlet CO2-beregning".

Folketinget spurgte om det samme, men ministeren svarede, at der ikke var regnet på det. Da CO2-regnestykket senere kom frem, understregede Lars Chr. Lilleholt, at "oplysningen hverken var tilgået ham eller ministeriet". Men det var den.

Klimaminister Dan Jørgensen konstaterer, at Folketinget har fået svar, som er "ikke retvisende".

"Jeg har indskærpet over for ministeriet, at jeg finder det kritisabelt," skriver han til Jyllands-Posten.

Energiordfører Søren Egge Rasmussen (EL), der stillede spørgsmålene om Viking Link, kalder det "vildt, at vi ikke fik sandheden på et tidligere tidspunkt":

"Vi har stået meget alene med vores kritik. Der kunne have været en større modstand mod projektet, hvis det her havde været fremme fra begyndelsen."

Lars Chr. Lilleholt udtaler i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten, at "det er utilfredsstillende, at der ikke bliver givet korrekte oplysninger":

"Jeg regner med, at ministeren nu gør alt, hvad han kan, for at det ikke sker igen."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten.)

Sag om vestjyske elmaster ender igen på ministerens bord

Grøn gas splitter rød blok 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier