PolicyWatch

Minister vil have flere kvinder til at blive forskere

Kun 23 procent af professorerne på universiteterne er kvinder. Det skal ændres, mener forskningsminister.

"Hvis dansk forskning skal klare sig internationalt, skal vi have alle talenter i spil, og der er simpelthen for få kvindelige forskere," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). | Foto: Jens Honoré

Der er for få kvindelige forskere, ikke mindst på professorniveau. 

Det mener uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på baggrund af årets udgave af Uddannelses- og Forskningspolitisk Redegørelse. 

Der er i dag ansat i underkanten af 2500 professorer på de danske universiteter, og heraf er 23 procent kvinder. 

"Tallene taler sit tydelige sprog," siger hun i en pressemeddelelse. 

"Fordelingen mellem mænd og kvinder er faktisk ret lige blandt forskere på ph.d.-niveau, men der er langt færre kvinder, som stiger i graderne. Det skal vi have gjort noget ved. Hvis dansk forskning skal klare sig internationalt, skal vi have alle talenter i spil, og der er simpelthen for få kvindelige forskere," siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Tallene i redegørelsen peger på, at andelen af kvinder falder, jo højere stillingsniveauet er.

Over halvdelen af alle de ph.d. studerende, som rekrutteres i dag, er kvinder. På adjunktniveau ligger andelen af kvinder på 41 procent, mens 34 procent af alle lektorer er kvinder. 

Tallene skal ses i forhold til, at kvinder udgør 56 procent af det samlede antal kandidater fra universiteterne. 

Alle Folketingets partier blev i november enige om at afsætte en pulje på 20 millioner kroner til et talentprogram, der skal styrke talentudviklingen i dansk forskning.

Det skal ske ved at fremme en mere ligelig kønssammensætning af forskningsmiljøerne i Danmark. Både mænd og kvinder kan søge programmet, men kvindelige ansøgere kan prioriteres over mandlige ansøgere i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere. 

Anders Bjarklev, der er formand for Danske Universiteter, ser positivt på initiativet, men han mener ikke, at det i sig selv løser problemet. 

"Hvis man virkelig vil gøre noget ved det her, så skulle man klippe barselsorloven over i to nogenlunde lige store dele," siger han til Dagbladet Information. 

"Det ville betyde rigtigt meget for ligestillingen i forskning og alle mulige andre steder, og det ville få kvindepuljer og alt muligt andet til at blegne," siger Anders Bjarklev.

Mere fra PolicyWatch

Klimarådet: Fjernvarme skal udrulles hurtigere

Der skal prioriteres hårdere mellem fjernvarmeprojekterne, og udrulningen skal være hurtigere, så folk ikke fortsætter med gas som varmekilde eller investerer i varmepumper. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra Klimarådet.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier