PolicyWatch

SF vil have dataetiske krav i offentlige indkøb

Dataetik skal være et krav i offentlige indkøb, foreslår SF.

"Vi skal stille helt klare krav til de it-systemer, vi køber for skatteydernes penge. De skal som standard beskytte borgernes privatliv. Det sker ikke i dag, hvor der bliver indbygget vide muligheder for overvågning og en bred kreds af mennesker, der har mulighed for at kigge," siger Lisbeth Bech Poulsen. | Foto: Jens Dresling

Vi får kunstig intelligens i forvaltningen, der diskriminerer kvinder, etniske minoriteter og sociale udsatte.

"Og vi ser en massiv grådighed efter data inspireret af de store techgiganter. Det skal være slut. Vi vil se en helt anden retning," siger SF’s it-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til Politiken

Hun har netop fremlagt et datapolitisk udspil.

SF ser de offentlige indkøb som en murbrækker, der kan tvinge udviklingen i en anden retning.

Næste år skal udbudsreglerne justeres, og her vil SF møde op med en række krav til ændringer.

"Vi skal stille helt klare krav til de it-systemer, vi køber for skatteydernes penge. De skal som standard beskytte borgernes privatliv. Det sker ikke i dag, hvor der bliver indbygget vide muligheder for overvågning og en bred kreds af mennesker, der har mulighed for at kigge," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Det skal også være et krav, at algoritmerne ikke diskriminerer kvinder, etniske minoriteter og socialt udsatte. Desuden skal de data, der indsamles, tilhøre borgerne og leveres tilbage til det offentlige, hvor de stilles til rådighed i anonymiseret form.

Ideen stammer fra Barcelona, der har sat sig for at blive en af verdens ’smarteste’ byer med udstrakt indsamling og brug af data til at undgå spild af ressourcer og støtte den grønne omstilling.

Byen stiller imidlertid krav om, at alle data skal indsamles og bruges etisk korrekt, og at de skal leveres tilbage til byen. "Det er borgernes ejendom, ikke techgiganternes," har Francisca Bria, arktitekten bag strategien, forklaret i Politiken.

Finansforenings lobbyister styrer uden om medierne i jagten på indflydelse 

Regioner vil stække Falck med nye udbud 

Mere fra PolicyWatch

Ørsted vil ikke blandes ind i frasalg

Energiselskabet vil koncentrere sig om den grønne omstilling, konstaterer formand for Ørsted efter Venstres udspil om et statsligt frasalg af dele af forretningen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier