PolicyWatch

Embedsmænd advarer minister: Ny viden kan gøre det sværere at nå klimamål

Et notat viser, at der er kommet ny viden om CO2-udledningen fra lavbundsjord. Fødevareminister Mogens Jensen blev advaret om det i slutningen af oktober.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Ny viden om CO2-udledningen fra danske lavbundsjorde kan betyde, at det bliver sværere for Danmark at nå EU’s klimamål frem mod 2030.
Sådan lyder advarslen fra embedsmænd i en intern orientering til fødevareminister Mogens Jensen (S) i slutningen af oktober, som Altinget har fået aktindsigt i.

Man frygter ifølge notatet, at "Danmark vil have sværere ved at opfylde sin EU-reduktionsforpligtelse for perioden 2021-2030", og at man med den nye viden "risikerer at blive underkendt" af FN og EU med tilbagevirkende kraft.

Udtag af landbrugsjord er ellers blevet et populært klimaredskab hos landbrug, organisationer og politikere, og med den seneste finanslov blev der afsat to milliarder kroner til formålet.

Men som Altinget beskrev i december, sår embedsmændene tvivl om de danske beregninger af klimaeffekten ved udtagning af lavbundsjorde. Effekten for klimaet ved at tage de lavtliggende jorde ud af drift er formentlig overvurderet.

Det betyder ikke kun, at udtagning af lavbundsjord kan have mindre klimaeffekt end forventet. Nu viser det sig, at det også kan betyde, at Danmark har udsigt til at kunne få færre af en særlig form for klimarabat - de såkaldte LULUCF-kreditter - frem mod 2030.

LULUCF-kreditter er en form for klimarabat til klimaindsatsen inden for især landbrug, transport og boliger. Dermed kan disse sektorer blive nødt til at levere mere, når der skal skæres i klimagasserne i forbindelse med klimaforhandlingerne.

Seniorforsker ved DCE under Aarhus Universitet, Steen Gyldenkærne, siger til Altinget, at "det tyder på", at det kan få "ret store konsekvenser" for den danske EU-reduktionsforpligtelse i ikke-kvotesektoren, altså især landbrug, transport og boliger.

"Alt andet lige skal Folketinget sandsynligvis til at finde reduktioner et andet sted i ikke-kvotesektoren," siger han.

Det bliver ikke første gang, udtag af landbrugsjord giver regeringen hovedpine.  Torsdag er miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) indkaldt i samråd for at forklare, hvorfor regeringen valgte at tilbageholde den nye viden om de klimabelastende lavbundsjorde, mens man sad og forhandlede finanslov og klimalov.

Det lykkedes ikke Altinget at få en kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen (S) inden deadline.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier