En del af Watch Medier

PolicyWatchonsdag1. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
14.05.2020kl. 17.05

Regeringen udsender retningslinjer for åbning af cafeer og restauranter

Restauranter og caféer skal have to kvadratmeter pr. person, viser retningslinjer fra Erhvervsministeriet.
Foto: Mads Nissen/Politiken
AF RITZAU & MANON BUCH

Restauranter, værtshuse og caféer skal have to kvadratmeter pr. person, når de genåbner for servering mandag d. 18 maj.

Det fremgår af en pressemeddelse fra Erhvervsministeriet, der beskriver de nye retningslinjer for caféer, restauranter og værtshuse, som er lavet i samarbejde med branchen.

Kravet fordobles dog til fire kvadratmeter pr. person, hvis kunden primært er stående under besøgt.

Det skyldes, at der er større sandsynlighed for at passere andre gæster, end hvis man sidder ned på en restaurant. Gæster bør ikke have mulighed for at placere sig, hvor de i mere end 15 minutter har ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere f.eks. siddende ved en bar-disk i en restaurant.

"Afstanden måles "fra næsetip til næsetip", således at der fx ved siddende indretning skal måles fra midten af stolesæder," hedder det blandt andet i de nye retningslinjer.

Retningslinjer for arbejde og indretning:

Tilrettelæggelse af arbejdet:

Virksomheden bør gennemgå sine processer for specifikke gæsteydelser, så man mindsker tiden med tæt kontakt mellem medarbejder og gæst, fx ved i muligt omfang at tilbyde selvbetjeningsløsninger.

Driften bør tilrettelægges med henblik på at nedsætte gæstetætheden og styring af gæstestrømme. Arbejdstiden skal tilrettelægges inden for rammerne af rele-vant lovgivning, kollektive overenskomster mv.

For personer, der har øget risiko, fx gravide, anbefales det, at ledelsen i dialog med den enkelte medarbejder laver en konkret og individuel vurdering med af-sæt i Sundhedsstyrelsens retningslinjer på området.

Arbejdsgiverne opfordres til inddragelse af medarbejderne i planlægning af de konkrete tiltag. Arbejdsgiverne skal som led i samarbejde om sikkerhed- og sundhed på arbejdspladsen inddrage medarbejdere i planlægningen af konkrete tiltag med betydning herfor. Hvor der findes en arbejdsmiljøorganisation, skal det ske med inddragelse af denne.

Indretning af lokaler og udendørsarealer:

Lokaler indrettes, så smittefare minimeres, og der kan holdes afstand. Den en-kelte virksomhed fastlægger egne retningslinjer for ophold i lokalerne, eksem-pelvis afstandsmarkering ved kasse eller receptionsdisk og hvor der ellers kan opstå flaskehalse.

Der må maksimalt tillades adgang for 1 person pr. 4 m2 gulvareal, hvortil der er offentlig adgang. Dog indføres et særligt kvadratmeterkrav på 2 m2 pr. per-son for restauranter, caféer og lignende, medmindre kunderne det pågældende sted i al væsentlighed står op (i givet fald er kravet 4 m2 pr. person).

Der skiltes i relevant omfang med max antal gæster i lokalet.

Udendørsarealer indrettes, så smittefare minimeres, og der kan holdes afstand, fx ved at tage initiativer til at undgå kødannelse/sammenstimling.

Lokaler, der er forbeholdt personalet, indrettes ligeledes, så smittefare minime-res, og der kan holdes afstand.

Kilde: Erhvervsministeriet

Hvis restauranterne har udeservering, skal det indrettes, så det er muligt at holde mindst én meters afstand mellem forskellige selskaber.

Foruden kravene om plads, gælder der for de nye retningslinjer, at alle serveringssteder, der serverer mad, drikkevarer eller tobak til at nyde på stedet, skal lukke ved midnat.

Derudover skal restauranter og caféer respektere forsamlingsforbuddet, og de kan således ikke servere for et selskab, der er større end den fastsatte grænse på ti personer. Beværtningerne kan godt have flere selskaber samtidig, hvis der holdes afstand.

"Jeg er glad for, at det nu igen bliver muligt at gå ud og nyde en god middag eller få en kop kaffe eller øl med en ven ved stambordet. Det ved jeg, der er mange, der har savnet," siger erhvervsminister Simon Kollerup i pressemeddelelsen.

Retningslinjer for adfærd, hygiejne og sygdom:

Adfærd og hygiejne:

Der skal være nem adgang til håndhygiejne. Der skal være vand og sæbe eller håndsprit (70-85% alkohol) tilgængeligt for gæster og medarbejdere.

Alle medarbejdere og andre personer, der er tilknyttet virksomheden, skal op-lyses om og overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd.

Alle medarbejdere vasker hænder grundigt eller benytter håndsprit (70-85% al-kohol) flere gange i løbet af dagen, foruden på øvrige almene håndvasketids-punkter.

Virksomheden bør udarbejde en plan for rengøring og desinfektion (hyppig-hed efter en konkret vurdering) og bør sikre grundig rengøring af fælles kon-taktpunkter, herunder med særligt fokus på håndtag, gelændre, lyskontakter, elevatorknapper, bordoverflader, vandhaner, minibarer, kasseapparater, dan-kortterminaler, computere, tablets, fjernbetjeninger m.v. som hyppigt berøres af mange.

Toiletter (både gæste- og medarbejdertoiletter) rengøres grundigt ( hyppighed efter en konkret vurdering), alle overflader afvaskes og kontaktpunkter desinfi-ceres. Der bør ikke være fælles håndklæder på toiletter o.l.

Der sikres rengøring af den enkelte arbejdsstation, når en medarbejder forla-der arbejdsstationen, og en anden medarbejder skal overtage denne.

Vasketøj, som for eksempel håndklæder, sengetøj, servietter m.v. sikres kemisk eller termisk desinfektion eller vaskes ved 60 grader, hvis almindelig vaskema-skine.

Håndtering af sygdom og symptomer :

Ansatte bør ikke møde på arbejde, hvis de har milde symptomer, der kan tyde på COVID-19. Der bør ske rengøring af en syg medarbejders arbejdsstation umiddelbart efter identifikation af sygdom. Ansatte må efter et sygdomsforløb først møde på arbejde igen 48 timer efter symptomer er ophørt.

Ansatte, hvis familie har symptomer eller er smittede, anbefales at følge Sund-hedsstyrelsens retningslinjer for ”nære kontakter”.

Hvis en gæst konstateres syg, anbefales det, at der gøres grundigt rent, der hvor den syge har opholdt sig. Alle overflader afvaskes og kontaktpunkter af-vaskes og desinficeres.

Kilde: Erhvervsministeriet

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch)

Relaterede artikler:

  • Foto: Philip Davali//

    Partiledere holder ikke igen med ønsker til udvidet genåbning

  • Foto: Ole Lind/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix/Jyllands-Posten

    Økonomer: Lavere moms og fradrag kan hjælpe restaurantsektor

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix/Politiken
Christiansborg

Center for Cybersikkerhed hæver trusselsniveauet

Center for Cybersikkerhed har hævet trusselsniveauet for cyberaktivisme fra middel til høj. (Opdateret) 
  • Center for Cybersikkerhed forventer flere overbelastningsangreb: "Det er en del af normalbilledet"
  • Seks initiativer skal styrke cybersikkerhed i vandsektoren
Foto: Jens Dresling
Region/Kommune

Københavns Kommune tog nyt it-system i brug trods manglende sikkerhedsgodkendelse

Kommissionsformand Ursula Von der Leyen præsenterer ny energi-plan i morgen | Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix
EU

EU vil skyde 170 mia. euro efter grønne teknologier

Foto: Miriam Dalsgaard
Christiansborg

Fødevarestyrelsen kan ikke nå at behandle sager om greenwashing

Foto: Thomas Borberg
EU

Implementering af drikkevandsdirektiv forsinkes i mange måneder

For abonnenter

LNG-terminal i Tyskland | Foto: Michael Sohn/AP/Ritzau Scanpix
EU

EU hyrer firma til fællesindkøb af gas

Læs også

Energiminister Lars Aagaard, erhvervsminister Morten Bødskov og USA's ambassadør er mødtes for at indlede et samarbejde, der skal sætte gang i grøn vækst. | Foto: BO AMSTRUP/Bo Amstrup
Christiansborg

Danmark og USA vil indlede nyt samarbejde om grøn vækst

Nyt samarbejde mellem Danmark og USA skal fremme både grøn vækst og finde nyt potentiale for de danske virksomheder i forbindelse med USA’s nye kæmpepakke til grøn omstilling. 

For abonnenter

Lars Rohde stopper ved udgangen af januar som nationalbankdirektør for at gå på pension. Siden midten af 1980'erne har han befundet sig i toppen af den danske finanssektor. | Foto: Jens Dresling
Fokus

Held og tilfældets magt har bidraget til nationalbankdirektørs 40 år i finanssektorens top

1. februar bliver slutdatoen på en karriere, der i mere end tre årtier har bragt Lars Rohde ind i landets mest magtfulde cirkler. Men meget er kommet til ham ved held og tilfældighed.

For abonnenter

Troels Ranis, direktør for DI Energi, understreger, at det er nødvendigt at sætte skub på rammeaftalerne for gørn energi. | Foto: PR / Dansk Industri
Virksomheder

Energi-chefer efterspørger mere hastighed fra politikerne

Både Ørsted, Copenhagen Infrastructure Parters og DI Energi appellerer til, at de grønne ambitioner på havvind bliver indfriet og med det rammerne for at komme af med energien igen i form af PTX og brintinfrastruktur.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Implementering af drikkevandsdirektiv forsinkes i mange måneder – 31. jan.
  • Borgerpanel er negativt stemt over for havneudvidelse – 31. jan.
  • Fødevarestyrelsen kan ikke nå at behandle sager om greenwashing – 31. jan.
  • Sundhedsdatastyrelsen præsenterer ny strategi – 31. jan.
  • Københavns Kommune tog nyt it-system i brug trods manglende sikkerhedsgodkendelse – 31. jan.
  • EU vil skyde 170 mia. euro efter grønne teknologier – 31. jan.
  • EU hyrer firma til fællesindkøb af gas – 31. jan.
  • Center for Cybersikkerhed hæver trusselsniveauet – 31. jan.
  • Danske virksomheder skal starte eksportmotoren efter lav vækst – 31. jan.
  • Tidligere miljøminister vil have planer for energiparker til sommer – 31. jan.
Flere nyheder

Watch Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Scrum Master with a practical approach

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Marianne Troelsen

mt@watchmedier.dk

Tlf.: +45 2049 8660

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge