PolicyWatch

DSK: Tysk momsdrop vil koste milliarder i dansk detailhandel

En sænkning af momsen i Tyskland vil få enorm betydning for danskernes grænsehandel, siger direktør for De Samvirkende Købmænd. Han frygter, at indkøbene vil udvikle sig til også at omhandle dagligvarer.

Foto: Anders Brohus / Ritzau Scanpix.

Tysklands regering vil sparke gang i en coronaramt økonomi med en ny hjælpepakke til knap 130 mia. euro, der svarer til ca. 969 mia. kr.

Pakken indeholder bla. en midlertidig nedsættelse af momsen i håb om, at det vil stimulere de tyske forbrugeres indkøbslyst.

En tysk momsnedsætning kan dog komme til at gå hårdt ud over dansk detailhandel – særligt i grænselandet. Det siger John Wagner, adm. direktør ved organisationen De Samvirkende Købmænd, til FødevareWatch.

"Vi er bange for, at de tyske ambitioner om at påvirke indkøbslysten også vil ramme de danske forbrugere. Vi kommer til at se en eksplosion i grænsehandlen, og det vil betyde omkostninger i milliardklassen for den danske detailhandel," siger han.

I resten af 2020 vil den højeste og mest almindelige moms i Tyskland blive sat ned med tre procentpoint – til 16 pct. fra 19 pct. Den anden og lavere fødevaremomssats bliver sat ned til 5 fra 7 pct.

"Da momssatserne i forvejen er lavere i Tyskland end i Danmark, vil momsnedsætningen betyde en prisforskel på 20 procentpoint. Det er meget, når folk skal købe ind. Derudover frygter vi, at de tyske butikker vil komme med knaldtilbud, når grænserne igen åbner, for at lokke de danske kunder tilbage. Den kombination vil lokke mange ned over grænsen," siger John Wagner.

I mindre skala er momsforskellen mellem Danmark og Sverige for øjeblikket på 13 procentpoint.

Coronastigning i sønderjysk detailhandel

Danmarks største dagligvarekoncerner kunne i maj berette, at store dele af grænsehandlen under coronanedlukningen flyttede til de danske butikker.

Ved Salling Group har man set et mersalg på mellem 25 og 40 pct. på grænsevarer i landets sydligste kommuner under coronakrisen. Og ved konkurrenten Coop steg salget af de varer, der handles uden afgift ved grænsen, med 39 pct. i april 2020 sammenlignet med året forinden i kommunerne Aabenraa, Tønder, Sønderborg, Haderslev, Lolland og Guldborgsund.

"Måske er flere under krisen blevet loyale over for deres lokale købmænd, men vi regner med, at flere danskere igen vil vende dem ryggen og køre over grænsen efter varer. Vi har de seneste par måneder kunne se, hvor meget grænsehandel betyder for de sønderjyske butikkers salg, og omsætningen i området har været høj under coronanedlukningen," siger John Wagner.

Skatteministeriet estimerede i 2019, at den fysiske grænsehandel er estimeret til ca. 4 mia. kr.

Niveau fra under fedtafgiften

Ifølge en forbrugermåling fra De Samvirkende Købmænd er antallet af danskerne, der handler på den anden side af grænsen, over de seneste par år faldet. Det skete bl.a. efter, at fedtafgiften blev fjernet i 2013, og dermed fjernede punktafgifterne på visse varer i dansk detailhandel.

Nu frygter De Samvirkende Købmænd, at grænsehandlen efter åbningen af grænserne, kommer til at ligne niveauet fra før 2013.

"Vi har længe været vant til, at danskernes køb i Tyskand primært er alkohol, sodavand og slik. Under fedtafgiften bredte indkøbene sig til også at indeholde dagligvarer og fødevarer, og jeg frygter, at vi igen når det niveau. Det er så ærgerligt for butiksmiljøet, hvis man efter en periode med forbedring igen kommer tilbage til situationen under fedtafgiften," siger John Wagner.

Direktøren for De Samvirkende Købmænd opfodrer derfor politikerne til, at Danmark også skal indføre en momsnedsættelse.

"Vi har med tilfredshed noteret, at Venstre har et lignende forslag, og at flere partier overvejer det. Selvom vi ønsker en så lav moms som muligt, er der tale om et realistisk bud, og det vil være en fin del af hjælpepakken til dansk detail," siger John Wagner.

Venstre foreslog i midten af maj, at momsen i Danmark skulle halveres i årets resterende syv måneder med håb om at øge forbruget og skabe arbejdspladser efter coronakrisen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier