PolicyWatch

Minister: Optimistisk set kan vacciner leveres slut december

Danmark kan i det mest optimistiske scenarie få de første coronavacciner i slutningen af december. Det siger sundhedsministeren på et pressemøde, hvor han varsler, de første danskere potentielt kan få vaccine fra om en måned.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

I det mest optimistiske scenarie kan Danmark få de første vacciner mod covid-19 leveret i slutningen af december. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag aften på et pressemøde om Danmarks strategi for vaccination.

Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, der også deltager på pressemødet, understreger, at der i så fald ikke må gå noget galt i godkendelsesprocesserne.

"Hvis alt går vel, kan vi have den første vaccine i Danmark i slutningen af året eller begyndelsen af næste år," lyder det fra direktøren.

Alle danskere vil blive tilbudt at blive vaccineret mod covid-19. Den vil være gratis og vil i første omgang foregå i de hvide telte, hvor der i øjeblikket foretages coronatest. Magnus Heunicke understreger, at en vaccine ikke vil blive givet, før den er godkendt af myndighederne.

Der er dog ikke doser nok til alle danskere i første omgang. Men der ventes gradvist at blive leveret flere og flere. De første, der vil få tilbudt en vaccine, er personer, der er i øget risiko for alvorligere forløb med covid-19. Det er ældre, kronisk syge og frontpersonalet i sundheds- og ældreplejen, lyder det på pressemødet.

Det svarer til omkring 1,5 millioner danskere, og derfor vil der inden for gruppen ske en yderligere prioritering af, hvem der skal vaccineres først. EU har indgået flere aftaler med medicinalselskaber, der arbejder på at udvikle en vaccine mod covid-19. Dem er Danmark en del af.

Der er blandt andet indgået aftaler med Pfizer og Biontech, hvis vaccine i et fase 3-studie – det sidste inden en godkendelse – foreløbigt har vist lovende resultater. Den beskyttede i mere end 90 procent af tilfældene.

Der er også indgået aftale med Moderna. Selskabets vaccine har vist sig effektiv i knap 95 procent af tilfældene, viser foreløbige resultater af et fase 3-studie. Vaccinernes effektivitet kan dog ikke sammenlignes direkte ud fra de foreløbige testresultater.

Regeringen præsenterer plan for vaccine mod corona torsdag

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier