Økonomer: Få flere vacciner i spil, koste hvad det vil

En voksende skare af økonomer beklager sig nu over tempoet i vaccinationsprogrammet.
Det går for langsomt, og man bruger for få penge på det, lyder det.
"For mig som økonom er det svært at forstå, at overvejelser om bl.a. prisen på vaccinerne ser ud til at have ført til, at vi er kommet langsomt i gang i EU. Hver dag, den her krise trækker ud, er frygtelig dyr. Der kan næsten ikke bruges midler nok på at få de her vacciner rullet hurtigt ud," siger Jesper Rangvid, professor i finansiering på Copenhagen Business School.
Økonomerne peger bl.a. på, at man burde kunne skrue tempoet på vaccineproduktionen op, hvis man brugte flere penge på det.
Flaskehalse i den politiske godkendelsesproces eller i sundhedssystemet burde heller ikke give problemer, hvis man kunne løse dem med investeringer, mener de.
Indkøb af vacciner burde heller ikke være et spørgsmål om pris, mener de.
"Noget af det første, man lærer på økonomistudiet, det er at forholde prisen til alternativet. Det kan godt være, at vaccinerne eller produktionsprocessen er dyre, men det skal holdes op mod alternativet, som er enormt dyrt," siger Mikael Olai Milhøj, seniorøkonom i Danske Bank.
"Noget af det, som er kritisabelt, er, at produktionskapaciteten åbenbart er en begrænsning. Så skulle man fra politisk side have investeret mere kapital i at forøge kapaciteten," fortsætter han.
Statsminister Mette Frederiksen anerkendte på sit pressemøde tirsdag, at tempoet i vaccinationsprogrammet ikke var tilfredsstillende.
"Vi har ikke vacciner nok nu. Det kan vi konstatere. Vi kan også se, at et land som Israel har vacciner nok," siger Mette Frederiksen.
"Jeg kan ikke på stående fod påstå, at EU’s strategi har været den rigtige, men jeg har heller ikke belæg for at påstå det modsatte," fortsætter hun.
Hun afviste dog at bryde ud af EU’s vaccineprogram og lave aftaler direkte med producenterne.
I december beregnede Jesper Rangvid, at coronakrisen vil koste dansk økonomi 336 mia. kr. i tabt velstand og sundhedsmæssige omkostninger.
Siden har den smitsomme engelske mutation af virus gjort prisen endnu højere, fordi der skal endnu hårdere restriktioner til for at holde den nede, vurderer han.
"Det er så frygtelig mange penge, der går til spilde, at skulle man bruge et par milliarder mere på vaccinerne, er de godt givet ud. Derfor kan det ikke gå hurtigt nok," siger Jesper Rangvid.
England og Skotland er tilbage i hård nedlukning, og tirsdag halverede regeringen de tilladte forsamlinger til fem personer i offentlige rum.
Siden den 26. december har Danmark ifølge Statens Serum Institut modtaget godt 95.000 vacciner fra Pfizer/Biontech.
Sundhedsminister Magnus Heunicke har meddelt, at 46.975 danskere i løbet af den første uge med en godkendt vaccine har fået det første prik.
Myndighederne er klar til at vaccinere 100.000 om dagen, når der er vacciner nok, men kan ikke sige, hvornår det sker.
Pfizer/Biontech er stadig den eneste leverandør, som Danmark kan få leveret vacciner fra, fordi det er den eneste vaccine, der foreløbig er godkendt af det europæiske lægemiddelmiddelagentur, EMA.
EMA forventes dog at godkende en vaccine fra den amerikanske producent Moderna onsdag. Her har Danmark på forhånd reserveret 1 mio. vacciner.
Både Moderna og Pfizer/Biontech arbejder på at skalere deres produktionskapacitet op.
"Det er bare at komme i gang og gerne med offentlige investeringer, hvis det kan gøre processen hurtigere," siger Mikael Olai Milhøj.