PolicyWatch

To partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget

Usandheder til Folketinget bør indgå i anklageskrift mod Støjberg, mener Enhedslisten og Liberal Alliance.

Et flertal i Folketinget har tilkendegivet, at der bør rejses en rigsretssag mod Støjberg i en sag om ulovlig adskillelse af alle asylpar, hvoraf den ene var mindreårig, uden individuel vurdering, i 2016. | Foto: Emil Helms

Efter at der i sidste uge blev dannet et flertal på Christiansborg for at rejse en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), skal partierne bag finde ud af, hvad der skal med i anklageskriftet i en kommende sag.

Mandag aften lufter Enhedslisten og Liberal Alliance i Politiken deres ønsker, og et element går igen i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar: Anklageskriftet skal indeholde et særskilt punkt om at tale usandt for Folketinget.

"Jeg synes virkelig, vi skal overveje, om det, at Inger Støjberg har løjet over for Folketinget, ikke skal stå selvstændigt (i anklageskriftet, red.), fordi det er jo ret alvorligt ikke at give sandfærdige oplysninger til Folketinget," siger Enhedslistens Rosa Lund til Politiken.

Liberal Alliances gruppeformand, Ole Birk Olesen, mener ifølge Politiken, at der bør være tre selvstændige anklagepunkter i en rigsretssag:

Et om den ulovlige indkvarteringsordning, der er sagens kerne, et om forkerte oplysninger til Folketingets Ombudsmand og et om forkerte oplysninger til Folketinget.

Et flertal i Folketinget har tilkendegivet, at der bør rejses en rigsretssag mod Støjberg i en sag om ulovlig adskillelse af alle asylpar, hvoraf den ene var mindreårig, uden individuel vurdering, i 2016.

Den gang var Inger Støjberg den ansvarlige minister.

De to uvildige advokater, som Folketinget hyrede til at vurdere sagen, vurderede i første omgang ikke, at de usande oplysninger til Folketinget kunne "begrunde et særskilt ansvar efter ministeransvarsloven".

Dermed går de to partier længere end de to uvildige advokater i deres vurdering.

Ikke Politiken er SF dog ikke afvisende over for forslaget. Hverken Venstre eller Socialdemokratiet har ønsket at forholde sig til det.

Tirsdag er der møde i det underudvalg, der skal håndtere den videre proces for en rigsretssag.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier